БСП сезира Гешев за скандала в здравната система

Държавата плаща 7 пъти по-скъпо лекарства на частните болници, обяви Драгомир Стойнев

Общество
13:02 - 13 Януари 2020
2998
БСП сезира Гешев за скандала в здравната система

Лекарствата в частните болници са 7 пъти по-скъпи. Ако за едно лекарство в държавна болница Касата плаща по 150 лева, то в частната стойността му нараства 7 пъти и държавата заплаща за него 1050 лева. Целта е по този начин да се източва ресурсът на Здравната каса, аргументира се зам.-шефът на БСП Драгомир Стойнев за сезирането на левицата на прокуратурата с искане за проверка на ресорното министерство. 

Според Стойнев, като се позова на думите на шефа на Касата Дечо Дечев, нещата изглеждат като организирана система за отчитане на дейности, които действително са били в по-малък обем или въобще не са били извършени като в същото време частните болници получават един огромен ресурс.

Зам.-председателят на ПГ на БСП е категоричен, че всичко това става благодарение на лобистките текстове, прокарани от ПГ на ГЕРБ, които узаконяват тази кражба на гърба на българските пациенти.

“Ще сигнализираме прокуратурата да направи проверка в здравното министерство, във връзка с твърденията на д-р Дечев, защото според нас е на лице организирана, координирана и извършена с административна протекция кражба от здравните вноски на българските граждани. Това действие застрашава живота на пациентите и не подобрява работата на лекарите и медицинския персонал“, обяви Стойнев.

Той подчерта, че в последните 10 години българското здравеопазване се е сринало и благодарение на това хората търсят помощ в чужди държави и вече е на лице здравен бизнес в чужди държави.