БСП ще настоява за 9% ДДС за стоки от малката потребителска кошница

Обсъждат се и механизми за сметките за ток и газ

Новини
14:39 - 31 Януари 2022
1557
БСП ще настоява за 9% ДДС за стоки от малката потребителска кошница

От два до четири пъти са нараснали разходите за електроенергия на учебните заведения и болниците, сочат данните на здравното и образователното министерство, подадени в парламентарната бюджетна комисия.

Това заяви във Велико Търново депутатът от "БСП за България" и член на комисията Владимир Маринов.

Чака се информация от Националното сдружение на общините и след януарските и февруарските сметки, ще бъде изработен механизъм за компенсация в държавния бюджет, посочи Маринов.

"Единият механизъм е общините, учебните, социалните и здравните заведения с църквите и манастирите да минат към регулирания пазар. Обсъждат се и други механизми за сметките за ток и газ", каза още той:

„Вариантите, които също се коментират в момента, е за намаляване на ДДС ставката, дори има идеи за нейното отпадане за конкретен период от време. Въпрос на изчисления от страна на Министерството на финансите, защото това би повлияло много тежко на държавния бюджет". 

"БСП за България" настоява за стоките от малката потребителска кошница ДДС да бъде намален от 20% на 9%, посочи още депутатът от парламентарната бюджетна комисия Владимир Маринов.