БСП: Страната или е в извънредно положение, или не е!

Политика
15:06 - 12 Май 2020
2137
БСП: Страната или е в извънредно положение, или не е!

Тази кризисна обстановка в момента ви даде възможност за нарушаване и на други на права - като проследяването например. Това, че вашата воля може да бъде налагана със силата на парламентарното мнозинство, не ви дава основание да прокарвате решения против интереса на тези, които са ви гласували доверие!

Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Красимир Янков. Той припомни на колегите си, че извънредното положение е регламентирано във върховния закон и то става само с акт на Народното събрание. 

Колегата му от "БСП за България" Крум Зарков пък  посочи, че има три важни въпроса, които са от компетентността на правната комисия. "Те бяха следните: Кой обявява извънредна епидемична обстановка, кога се обявява такава обстановка и какво следва от това. За кой обявява епидемична обстановка вие приехте нашето предложение - това да е Министерски съвет, а не министърът на здравеопазването", заяви Зарков. 

Той подчерта, че това е правилна крачка, тъй като правителството трябва да поема отговорност. Зарков обаче попита какво следва от това, че е обявена извънредна епидемиологична обстановка. 

"Това, което следва от вашия текст и което е противоконституционно е, че със заповед министърът на здравеопазването ще може да ограничава определени права на българските граждани. Няма как хем да се прекрати извънредното положение, хем то да остане в действие. "Няма защо да заблуждаваме българските граждани – страната или е в извънредно положение, или не е. Това сега е заблуда!", безапелационен беше Зарков.