БСП в атака: Защо журналистите нямат достъп до депутатите?

Политика
11:44 - 03 Септември 2020
1192
БСП в атака: Защо журналистите нямат достъп до депутатите?

Поредната доза високо напрежение между депутатите от БСП и шефката на парламента Цвета Караянчева беше налята в пленарната зала днес. Социалистите поискаха Караянчева да даде обяснение защо  журналистите нямат достъп до етажа, където са депутатите, и не могат свободно да задават въпроси към тях. 

С преместването на народните представители в новата сграда на парламента журналистите бяха отделени от депутатите. Пресцентърът е цели три етажа под този, на който се намират пленарната зала и стаите на парламентарните групи. Така журналистите почти нямат достъп до депутатите, министрите или гостите на парламента. В пресцентъра пък са монтирани два телевизора, от които журналистите следят заседанието. 

Темата подхвана Георги Свиленски от БСП. Той настоя депутатите да могат да задават въпроси към вътрешният министър Христо Терзийски, който дойде да докладва за снощния протест пред депутатите.

"Поне ние трябва да можем да му зададат въпроси, след като това право е орязано за журналистите", упрекна управляващите червеният депутат. 

"Има ясно разписани правила в наши правилник. Нищо не ви възпрепятства да се възползвате от тях", невъзмутимо му отговори Караянчева.

"Това, че журналистите не са в залата и не могат да задават свободно своите въпроси, не може да го замести БНТ", настоя от парламентарната трибуна и червеният депутат Крум Зарков.

Караянчева обаче се оправда, че залата "не е конструирана от нея, а инженерите са решили как да се направи".