БСП в Овча купел изкарва незаконно пари от ресторант

1000 глоба и прекратяване на договора с общината за наема грозят партията заради нарушението

Политика
11:59 - 29 Юли 2019
5944
БСП в Овча купел изкарва незаконно пари от ресторант

Общинската организация на БСП в Овча купел е преотдала незаконно имот за ресторант, от който да печели пари. Вместо за срещи с избиратели например, огромна част от сградата се използва като заведение. Символичен е и наемът, който се плаща на общината – 137 лева за близо 300 квадратни метра. За казуса съобщи ресторантьор от квартала на име Йордан, цитиран от телевизия "Европа": "Kакви данъци плаща, какви големи разходи. В същото време забелязал, че ресторант работи в партийния клуб на БСП, а партиите имат право на облекчен наем, изниква въпросът как функционира това заведение". 

Според буквата на закона за политическите партии нарушението се изразява не в преференциалната стойност на наема, който червената структура плаща, а в това, че помещението се преотдава за неполитическа дейност.

„Районната организация на БСП – Овча купел никога и от никого не е взимала наем. Има споразумение за изплащане на обезщетение за ползване на общински имот между ПОЛЗВАТЕЛЯ – „Дрийм фийлд“ EООД и СОБСТВЕНИКА – Столична община – район „Овча купел”. Ползвателят има и съгласувано работно време в информационния масив „Търговски обекти“ на район „Овча купел", пишат от общопартийната организация на Столетницата. 

От общинската администрация обаче са категорични, че нарушение има. Вече е задействана процедура за прекратяване на договора между район "Овча купел" и БСП, а глобата за този вид нарушение е в размер на 1000 лева, която партията се кани да обжалва.