БСП в Търново даде ВиК далавери на прокурор

Крими
14:31 - 27 Юни 2022
2841
БСП в Търново даде ВиК далавери на прокурор

Сигнал до прокуратурата за неизвършени, но инкасирани дейности от страна на ВиК дружеството във Велико Търново изпратиха петима общински съветници от групата на БСП.

Сигналът до Окръжната прокуратура е относно фактуриране и инкасиране от ВиК "Йовковци" ООД за неизвършени дейности и услуги, посочи пред журналистите в пресклуба на БТА общинският съветник Петко Тюфекчиев.

Според вносителите, от години насам домакинствата и фирмите от няколко великотърновски квартала са били ощетявани, плащайки за услугата пречистване на отпадните води, която на практика не са получавали, заяви общинският съветник Стоян Витанов.

Той посочи, че по сигнали на граждани, след проучване на документи и консултации със специалисти, съветниците са установили, че едва 40 процента от отпадните води в община Велико Търново се пречистват в Пречиствателна станция.

В южните части на кварталите "Зона В" , "Бузлуджа" и "Чолаковци", както и част от Западната промишлена зона, промишлената зона "Дълга лъка" и част от старата част, отпадните води от домакинствата се вливат директно в река Янтра, твърдят в своя сигнал съветниците.

Освен екологичното измерение на проблема, той има и икономическа страна, защото домакинствата и фирмите плащат за единия от компонентите "пречистване", който формира цялостната цена услугата, но на практика не са я получавали, посочи той. Това е "брутално ощетяване" за което гражданите не са знаели, но щетата е за стотици хиляди левове, посочи Витанов.

Съветниците са подали сигнала до Окръжната прокуратура на 16 юни, заедно с копия на касови бележки за платената услуга. На 17 юни Окръжната прокуратура е изпратила преписката до Районната прокуратура по компетентност с оглед престъпление по чл. 209 и чл. 311 от Наказателния кодекс, които са свързани с престъпления против собствеността и за измама с документи с невярно съдържание, посочи Витанов.

Той подчерта, че освен проверката дали има извършено престъпление, в сигнала на съветниците се настоява, със свой акт прокуратурата да прекрати фактурирането на пречистването на отпадните води, без тази услуга да бъде извършена.

За сигнала и документацията по него ще бъдат информирани МРРБ, КЕВР, Асоциацията на ВиК дружествата и областният управител.

От първи юни тази година цените на ВиК "Йовковци" са повишени, като средно за едно домакинство увеличението ще е с 1, 07 лв., спрямо досегашната цена за кубически метър вода и ще е в размер на 3, 463 лв., посочи общинският съветник Красин Каракоцев. От тази обща сума компонентът "пречистване" ще е 0,816 лв. на кубически метър, посочи той.

По думите му в представения преди време бизнес план на дружеството пред общинските съветници, не е предвидено изграждане на нова пречиствателна станция, но същевременно съществуващата в момента станция за пречистване, работи с по-малко от половината си капацитет, което означава, че може да поеме отпадните води след изграждане на допълнителни колектори в посочените квартали.