БСП видя сглобена коалиция за кабинета, ДПС и Янев били "за" Габровски

Вигенин смята за възможно лансиране на правителството на ГЕРБ чрез третия мандат, ако първият не мине

Политика
16:53 - 12 Декември 2022
2351
БСП видя сглобена коалиция за кабинета, ДПС и Янев били "за" Габровски

Зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин намекна от Ямбол, че парламентарната коалиция за кабинет на ГЕРБ начело с неврохирурга проф. Николай Габровски е вече сглобена. Индикациите за левицата идвали от ДПС и Български възход на Стефан Янев, които според Вигенин клонели към подкрепа на предложения днес състав в залата тази седмица. 

Правителството на професор Габровски е възможно да бъде гласувано, ако не всички народни представители са в залата, напомни бесепарят.

Той уточни, цитиран от БНР, че 24-мата депутати от БСП са твърдо "против" мандата на ГЕРБ, но не било ясно как ще гласува наскоро изключеният от групата Явор Божанков.

Вигенин твърди, че ДПС и Български възход дават индикации за подкрепа на кабинет мандата на ГЕРБ.

"Трите партии заедно имат 115 депутати при пълна мобилизация, което означава, че със 115 гласа това правителство може да мине, ако не всички народни представители са в зала. Т.е., ако 11 отсъстват, тези 115 могат да направят правителство. Предстои да видим кои депутати няма да са взала тази седмица, това също ще даде някаква индикация", сметнал е социалистът. 

Вигенин прогнозира, че при провал на първия мандат, няма да има подкрепа и за втория, но има шанс за съставяне при третия мандат.

"Единствената възможност да има правителство, макар и за известен период, е то да бъде експертно и то да предложи конкретна програма за конкретен срок".