БСП вика Гешев в парламента

Левицата иска да разбере дали прокуратурата не си е превишила правомощията

Актуални новини
12:10 - 17 Юли 2020
1876
БСП вика Гешев в парламента

БСП вика на изслушване в парламента главния прокурор. Това каза от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на "БСП за България" Антон Кутев. 

"Ще използвам възможността да ви зачета глава 10, чл. 113 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, който гласи, че Народното събрание и избраните от него комисии могат да извършват изслушвания по въпроси, засягащи държавни и обществени интереси. На основание на това аз настоявам да се направи, да се организира от председателя на Народното събрание изслушване по въпроси, засягащи държавни и обществени интереси и по-конкретно по въпроса какви са правомощията на Пракуратурата. Дали в действията на Прокуратурата има неща, които надхвърлят реалните конституционни и законови правомощия на Прокуратурата, с което да стартираме един обществен разговор за това дали има нужда от законови промени, има ли нужда от конституционни промени. Няма кой друг да това освен Народното събрание", аргументира се Кутев.

Той призова за втори път да се организира при първото заседани еоттук нататък такова изслушване. "Цялата държава се тресе. Хората са навън освен заради правителството и заради Гешев. Ние трябва да обсъдим тези неща и да имаме становище", заяви още Кутев. Той призова това да го направи председателят на парламента, тъй като авторитетът и залогът са различни.