БСП внесе вота в деловодството на НС

Социалистите приложиха 40 страници мотиви

Общество
15:07 - 20 Януари 2020
2134
БСП внесе вота в деловодството на НС

Четвъртият вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов вече е внесен в деловодството на парламента. Като основен мотив социалистите сочат провала в политиката в областта на околната среда и водите.

Конкретните обвинения са мръсният въздух, водната криза и боклукът от Италия.

„Внесохме 40 страници мотиви за вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов за провал с областта на политиката по екология и околна среда“, обяви на брифинг в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя информира, че искането за вота е подписано от 78 депутати от левицата. ДПС ще подкрепят вота в зала и ще добавят и свои аргументи.

„Няма по-силни мотиви от фактите. Половин милион българи са на режим на водата и има сериозна опасност това число да расте. Дишаме един от най-мръсния въздух в Европа, а България е превърната в сметище за боклуци не само от Европа но и от света“, аргументира се Нинова.

Тя посочи, че този вот има своята роля. „Сигурни сме, че ако не го бяхме внесли, много от нещата нямаше да се случат. Да, взеха се мерки, но те са временни, палиативни и представляват гасене на пожари за намаляване на общественото напрежение. Тези мерки не решават системния проблем, защото ако се намери вариант да се осигури вода за Перник, то питаме управляващите, какво точно ще се случи с Шумен и как ще напълнят язовир „Тича“, как ще се осигури вода на Търговище, на Ловеч и на други областни общински центрове, където има същия проблем“, попита лидерът на левицата.

Според правилника, след като вотът бъде внесен, разискванията по проекта за решение трябва да започнат не по-рано от три дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението, а гласуването на проекта за решение се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.