БСП зове: Всички социалисти да се включат в протестите

С този призив излязоха членове на Националния съвет на партията, които се събраха на "Позитано" 20 днес

Новини
16:49 - 29 Август 2020
2645
БСП зове: Всички социалисти да се включат в протестите

БСП призовава своите членове и симпатизанти още по-активно да се включат в протестите, включително при старта на есенната сесия на парламента на 2 септември. А червената група да обсъди приоритетите си и тактиката си на поведение в Народното събрание.

С този призив излязоха членове на Националния съвет на партията, които се събраха на "Позитано" 20 днес.

Те излязоха с позиция, но не и с решение, защото легитимно заседание на пленума нямаше поради липса на кворум. 85 подписа е имало в списъците, преди те да бъдат прибрани в деловодството на соццентралата в 11,45 ч.

Присъстваха 89 души, кворумът бе на ръба на легитимността, обясни шефът на БСП в София Калоян Паргов, който е председателствал заседанието. Той обясни, че между два конгреса легитимният орган за вземане на решенията в партията е именно Националният съвет, а не Изпълнителното бюро. Целта ни беше да върнем легитимността в управлението на БСП, каза Паргов. Затова е била потвърдена и позицията на Изпълнителното бюро за неподкрепа на предлаганите от ГЕРБ промени в конституцията.

В БСП няма колебания и разногласия, че трябва да бъдат отхвърляни опитите на ГЕРБ за свикване на ВНС и нова конституция, заяви Янаки Стоилов. Той обясни, изходът от кризата в държавата е в оставката на правителството и главния прокурор, затова всички групи в настоящия парламент трябвало да откажа да приемат нов мандат за съставяне на правитество.

Необходими са радикално законодателство и реални управленски действия, а не ремонт на конституцията, категоричен бе Стоилов.

Членовете на Националния съвет приеха и позиция относно предстоящия избор на лидер и излязоха с призив към членовете на партията да не допуснат опорочававането му.

Наближаваме точката на кипене в обществото, в която официалните институции на властта са делегитимирани, а партията се е посветила на вътрешните си теми и е невидима за голямата политика, коментира и Юрий Асланов. На заседанието имало дебат и дали БСП да участва в работата на този парламент.