БТА минава на зелено

Eлектромобили и хибриди ще подпомагат работата на репортерите на държавната агенция

Техномания
13:23 - 20 Декември 2023
5799
БТА минава на зелено

Електромобили и хибриди ще подпомагат работата на репортерите и кореспондентите на Българската телеграфна агенция (БТА) в София и в страната. Тридесетте превозните средства бяха осветени от Белоградчишкия епископ Поликарп на церемония днес, на Игнажден.

В двора на БТА са изградени и три зарядни станции за електрическите автомобили. Белоградчишкият епископ Поликарп благослови автомобилите и работещите в БТА и пожела всяко пътуване да завършва с мир.

Новините, които предлагате, да бъдат позитивни, пожела още епископът.

На събитието присъстваха министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков, заместник-кметовете на София Надежда Бобчева и Станислав Барбутов, кметът на район "Средец" Трайчо Трайков, посланикът на България в Букурещ Радко Влайков, посланикът на България в Република Северна Македония Ангел Ангелов, Любка Анастасова, ръководител на проект "Красива България" в Министерството на труда и социалната политика.

"София е част от стоте неутрални града и сме поели инициатива към 2030 г. да намалим емисиите, така че това е една стъпка", отбеляза Никола Барбутов - заместник-кмет на Столична община в направление "Европейски политики, международна дейност и туризъм".

"БТА вече е свършила голяма част от своята работа, надявам се и администрациите и други предприятия да последват този пример. Това е посоката, в която всички трябва да вървим", добави той.

Вчера екологичната инвестиция бе представена на еврокомисаря по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова, която заяви, че е изключително впечатлена от инициативата.

Вече сме в бъдещето, отбеляза тя. За пример на всички обществени институции - тотално електрифициран автомобилен парк, посочи еврокомисарят.

Пространството пред сградата на БТА ще се трансформира в красива, зелена, достъпна и безопасна пешеходна зона с възможност за представяне на символи от целия свят.