БТА стъпи и в Перник

Довечера миньорският град ще избухне с голям концерт на рок групите „Сигнал” и „Конкурент”

Новини
13:37 - 19 Октомври 2023
2004
БТА стъпи и в Перник

БТА отвори Национален пресклуб в Перник на официалния празник на града на 19 октомври - деня на небесния закрилник на Перник Свети Йоан Рилски, който е покровител, отец и на целия български народ.

Това каза генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев при откриването на пресклуб на агенцията в Перник.

Вече 120 години, от 1903 г. ,той се почита и като закрилник на миньорите, а в сградата, откъдето от 1932 г. се управлявали всички държавни мини в България - Минната дирекция, се помещава и пресклубът на БТА, добави Вълчев. Той каза, че точно отсреща е посветената на светеца Минна църква на повече от век (завършена през 1920 г. и изографисана през 1937-1939 г. от именитите български художници Никола Маринов и Дечко Узунов), в която от 2009 г. се съхранява и дарена от Рилския манастир частица от неговите мощи (пренесени на този ден оттам в Средец, днешната София, вероятно през 980 г., преди да се върнат отново в обителта му през 1469 г.).

Днес празникът започна с тържествена литургия в централната пернишка църква „Св. Иван Рилски”.

По повод празника със званието „Почетен гражданин на Перник” бяха удостоени спасителите на 12-годишния Сашко Веселин Георгиев и Милко Михалков.

Довечера миньорският град ще избухне с голям концерт на любимите на няколко поколения рок групи „Сигнал” и „Конкурент”.

Празничните прояви ще продължат и през следващите три дни.