БТК купува два софийски доставчика на телевизия и интернет

Комисията за защита на конкуренцията разреши на телекома да придобие "Нет 1" и "КомНет"

Новини
13:08 - 23 Април 2021
1919
БТК купува два софийски доставчика на телевизия и интернет

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила на БТК да купи софийските доставчици на интернет и телевизия "Нет 1" и "КомНет".

Сделката бе обявена в средата на февруари. Тя със сигурност вдига пазарната мощ на United Group, компанията - собственик на БТК, която преди това в рамките на няколко месеца купи и "Нова тв", "Нет Инфо" и вестникарската група "Телеграф", съобщава "Капитал".

Придобиването ще приключи още преди края на месеца. Цена не е обявена и вероятно става въпрос за поемане на дълга към ПИБ, и то с лека редукция. По последни данни той бе 33 млн. евро, припомня медията.

Така БТК, която оперира с търговското име "Виваком", расте с клиентите на "Нет 1", които според данните на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) към края на 2019 г. са 50 000 телевизионни абонати и 30 хил. интернет абонати. Компанията на United Group ще окрупни позициите си на пазара за фиксирани услуги, където е лидер като доставчик на интернет (184 000 абонати през 2019 г.), както и третият най-голям в сегмента за телевизионни услуги след "Булсатком" и "А1 България" (490 хил. абонати). Сега с присъединените нови абонати на телевизия телекомът може да излезе и втори на пазара (поне според данните на КРС за 2019 г.).

В края на февруари от БТК обявиха, че телекомуникационната компания е придобила пловдивския кабелен оператор N3. Сделката подлежи на предстоящо одобрение от страна на регулаторните органи, като произнасянето им се очаква през 2021 г.