Буданов: Икономиката на Русия се оказа по-силна от армията ѝ

Москва може да издържи още много време, заяви началникът на украинското разузнаване

Новини
13:26 - 12 Януари 2024
1868
Буданов: Икономиката на Русия се оказа по-силна от армията ѝ

Русия днес в никакъв случай не гладува. Икономиката ѝ се оказа по-силна от армията, въпреки че преди всички смятаха обратното. Това каза началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов в интервю за Le Monde.

Той прогнозира, че „с този темп Руската федерация може да издържи доста дълго време“. „Настоящите западни санкции не са достатъчни. Те трябваше да засегнат основните сектори на руската икономика: енергетиката, металургията и финансовата система като цяло“, каза Буданов.

Буданов призова западните съюзници на Киев да продължават да ѝ дават оръжия, включително остарели. Украйна се нуждае от повече снаряди и артилерийски системи, включително стари, а не само от нови технологии, каза началникът на украинското разузнаване.

„Имаме нужда от повече снаряди и артилерийски системи. Не става въпрос само за модерни технологии.

Ние се интересуваме от всичко, включително стари системи, които вече не се използват.

Въпросът за количеството е важен“, посочи Буданов.

Буданов заяви още, че през 2023 г. са извършени първите украински десанти на територията на временно окупирания Крим, въпреки че някои ги смятаха за невъзможни. Според него „това дава надежда, особено на украинците на полуострова, които живеят под руска окупация от 10 години и много от тях вече са започнали да се предават“. По думите му това е само началото.

Буданов посочи, че смята дефицита на войници в украинската армия за значителен, но не и тревожен. Той каза още, че руските военнопленници редовно споделят на украинците, че са смятали, че в Украйна воюват срещу НАТО. Тази лъжа е една от най-големите, разпространявани от режима на Путин.