Будителите са нашата съвест

Коментар
12:50 - 01 Ноември 2022
14990
Будителите са нашата съвест

Според тълковния речник „будител“ е деец от епохата на Българското възраждане, който е работил за просвещението и националното самоосъзнаване на българския народ. Значението на думата е същото и днес. И сегашният будител обича народа си и делата му са свързани с реализирането на обществено значими цели - съхраняване на българския език и традиции, подпомагане на социални дейности, насочени към бедни и болни, необразовани и слаби, създаване на книги, музика и картини, чрез които духовното пробуждане остава непрекъснат процес.

Всички помним д-р Петър Берон, Иван Богоров, Васил Априлов, Ботев, Левски, Раковски, Захари Стоянов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Екзарх Йосиф, Паисий Хилендарски и много други велики българи. Тяхното дело днес се продължава от поети, писатели, музиканти, художници, медици, учители, защото чрез своята работа до един имат принос в приобщаването на другите към ценности и идеали, способстващи да променяме своята нагласа към по-стойностното, смисленото и доброто.

Днешните будители вярват в своите възможности и безкористно се подчиняват на нуждата си да създават, да поощряват и разпространяват ценности и идеи, които ни сплотяват, които ни карат да се почувстваме важна част от народ, способен да се покаже пред света като можещ, знаещ и отговорен за новите предизвикателства на живота.

Днешните будители са непоколебими в своите действия, но не забравят, че търпението и справедливостта са неизменна част от делата им. Големите цели могат да бъдат постигнати единствено с усърдието, присъщо на пчелите и мравките, със смелостта на хищниците и с чувството за свобода, което птиците така добре познават.

Будителите са онези наши сънародници, които ни носят вярата, че България може да бъде по-добро място за живеене чрез извисяването на духа. С таланта си и със своята отдаденост да ни водят напред, ние се чувстваме повече отговорни, повече доблестни. Докато „времето е в нас и ние сме във времето“, те са нашата съвест.

Честит празник!

Поетът Добромир Банев специално за Lupa.bg