Букурещ: Румъния няма да участва във военния конфликт

Йоханис каза още, че укрепването на източния фланг на НАТО е задължително

ЕС
13:16 - 24 Февруари 2022
2524
Букурещ: Румъния няма да участва във военния конфликт

Президентът на Румъния Клаус Йоханис свика Върховния съвет за национална отбрана (CSAT) в четвъртък на фона на военния конфликт в Украйна, съобщи сайтът Romania Journal.

Румъния няма да участва в конфликта в Украйна, заяви Йоханис в края на заседанието на съвета. "Русия избра силата на танковете в ущърб на живота на хората", каза той, като посочи, че Русия е агресор, а не жертва.

"За съжаление тази сутрин Русия избра напълно незаконния път на насилието срещу суверенна държава. Русия отговори с ракети, които удариха украински градове." Въпреки това румънският държавен глава изрази надежда, че гласът на разума ще надделее. "Единственият изход от кризата е чрез дипломация", каза той.

Йоханис увери сънародниците си, че страната им няма да бъде въвлечена във война.

"Скъпи румънци, уверявам ви, че нито един румънец не трябва да се страхува за своята и на семейството си сигурност. Членството в НАТО, партньорството със САЩ представляват силен солидарен чадър за сигурността. Искам да подчертая много ясно: Румъния няма да бъде въвлечена във военния конфликт в Украйна. Румъния е готова да се справи с всички икономически и хуманитарни последици, които биха могли да доведат до траен конфликт между Русия и Украйна", заяви Йоханис.

Той каза още, че укрепването на източния фланг на НАТО е задължително. "Нашата сила е в това, че сме единни срещу агресор, който заплашва мира на цялата планета. Колкото и да вредят последните ревизионисти на историята, те трябва да знаят, че светът, който искат да възродят, отдавна не съществува", заяви Йоханис.