Букви от азбуката ни станаха пейки в Париж

Проектът радва милиони до септември по поречието на Сена

Свят
11:22 - 02 Юни 2019
2089
Букви от азбуката ни станаха пейки в Париж

Mилиони жители и гости на Париж ще имат възможност да се запознаят с българските букви, представени под формата на оригинални пейки.

"Авторството на идеята е на фондация "Прочети София". През 2018-та те направиха един чудесен проект в столицата. Разположиха пейки под форма на букви, арт инсталации, като към всяка една от тях имаше прикрачена поезия и така създадоха нови места за четене и литературни точки в столицата", каза пред Нова тв директорът на Българския културен институт в Париж Десислава Бинева.

Тя обясни, че е трудно да се убеди кметство на Париж да постави пейки с наши букви на кейовете на Сена.

Буквите Б, Ж, З, Ц, Ч, Щ и Ъ са изработени като оригинални пейки и за първи път те бяха поставени в София през лятото на 2018 г. под името “Скритите букви”.

Към всяка пейка са приложени стихове на български и френски на съвременни български поети, сред които Георги Господинов, Надежда Радулова, Силвия Чолева, Иван Теофилов, Мирела Иванова, Амелия Личева и др.

Преводите са на Мари Врина-Николов. Кратък текст запознава читателите и с най-важното за кирилицата – третата официална азбука в ЕС след латиницата и гръцката, която се използва от повече от 300 милиона души в над 10 държави.