Бум на сифилиса след летните отпуски

Заразеният със "срамна болест" може да я носи дълго в латентна форма без сам да подозира

Здраве
11:05 - 19 Септември 2019
3526
Бум на сифилиса след летните отпуски

Любовните ласки без предпазни средства и със случаен партньор са най-сигурният път до венеролога. А в края на лятото лекарите специалисти наблюдават ежегодния бум на болести, предавани по полов път. „Стандартно в края на сезона се наблюдава увеличение на заразите със сифилис, гонорея, херпеси, кандидози и пр. Мнозина се връщат от морето с нежелани „спомени” и е важно да се вземат мерки навреме, преди инфекцията са се разпространи” коментира известният пловдивски венеролог д-р Стоян Шуманов.

През последните години, вместо венерология, придоби гражданственост определението полово предавани болести, като наред с класическите венерически заболявания: сифилис, гонорея, мек шанкър, гонококция, ингвинална линфогранулома, венеричен гранулом и редица уретрити – възпаление на уретрата, се включиха нови сексуално предавани болести: хламидиаза, трихомоназа, кандидоза, генитален херпес, микоплазмени инфекции, вирусни хепатити, СПИН и др.

„Полово предаваните болести имат много голямо социално значение, тъй като могат да увредят гениталния апарат на мъжа и жената, те влияят на сексуалния живот и често предизвикват безплодие, което извънредно много се отразява и на раждаемостта. Значителна част от тях увреждат плода и новороденото и увеличават детската смъртност. Всичко това създава и много големи социални и икономически проблеми” коментира д-р Шуманов.

Полово предаваните болести имат различни епидемиологични причинители и се характеризират с разнообразна клинична симптоматика, като симптомите първоначално са в гениталиите и урогениталния тракт. Обединяващото между тях е еднаквия механизъм на предаване и разпространение на инфекцията, сексуалният контакт между партньорите.

„Източникът на инфекцията обикновено е болният човек, но за епидемиологичното разпространение на болестта съществено значение има дълготрайното и често безсимптомно заразоносителство. Т.е заразеният човек , може да няма симптоми, но в същото време да е приносител на инфекцията” уточнява венерологът.

Както при други инфекциозни болести и при полово предаваните болести, предаването на инфекцията може да се осъществи и по друг начин, като хемотрансфузии, инжекции с контаминирани игли, инвазивни медицински манипулации и други, но те имат ограничено епидемиологично значение за разпространението им.

Честотата на полово предаваните болести и тяхното разпространение в цял свят е относително висока. През последните години се наблюдава тенденция за увеличение честотата на „нови“ сексуално предавани болести – хламидиални и вирусни (папиломни, херпесни, хепатитни и имунодефицитни), в сравнение с класическите венерически болести (сифилис, гонорея и др.), припомня д-р Шуманов.

Усилията на венеролозите да предотвратят разпространението на полово предаваните болести са фокусирани при ранната диагноза на болните, откриване на контактните и лечение на заразените индивиди с развита клинична симптоматика и латентни форми на заболяването.