Бум на смъртността от сърдечно-съдови заболявания!

У нас тя е четири пъти по-висока от средната за ЕС, заяви проф. Асен Гудев

Свят
17:50 - 19 Април 2024
8259
Бум на смъртността от сърдечно-съдови заболявания!

"У нас се прилагат едни от най-модерните стратегии за лечение на сърдечно-съдови заболявания. Има сравнително бърз достъп до нови лекарства и до някои от терапевтичните устройства, но е нужно координирано усилие за намаляване на случаите на инфаркт и инсулт и на последиците от тях", заяви проф. д-р Асен Гудев - член на Управителния съвет на Дружеството на кардиолозите в България.

"В епохата на атеро-склеротичните сърдечно-съдови заболявания има и такъв прочит на нещата – че лекуваме следствието, но ние имаме много повече работа, ако трябва да прилагаме превенцията. Превенцията включва промените в начина на живот, на социалните нагласи на хората, т.нар. социални детерминанти на здравето", коментира още той.

Страните, успели да пречупят кривата на сърдечно-съдовите заболявания, са именно тези, успели да наложат такива мерки – ограничаване на тютюнопушенето, участие на хранително-вкусовата промишленост в производството на храни с по-малко сол и мазнини, промяна в нагласите за здравословен начин на живот.

"Забраните, размахване на пръст, налагане на необмислени ограничения надали работят, особено при нас. Но без да има воля за ограничаване на неща, които доказано не носят услуга на обществото, няма как да стане", отбеляза специалистът.

Сърдечно-съдовите заболявания са предизвикателство пред целия ЕС, но у нас преждевременната смъртност е 4 пъти по-висока от средната за ЕС и 8 пъти по-висока от тази в страните лидери – Испания и тези в Скандинавия, което кардиологът определя като първостепенен проблем със съществен ефект върху икономиката.

"Ние губим "най-ценните" хора за обществото, които имат най-голям опит, най-добрите данъкоплатци. Не бива да си позволяваме толкова лесно да губим хора", сподели още Гудев пред БНР.

По думите му, следва да имаме мерило да гледаме на средствата в кардиологията като на инвестиция, а не като на разход.