Бум на търсенето на дрога за бедните

Новини
17:30 - 14 Май 2021
4085
Бум на търсенето на дрога за бедните

Метамфетаминът, познат на улицата като „Кристал“, и марихуаната са най-търсени на „пазара за наркотици“.

Кристалът е един от най-опасните видове наркотици. Наричат го още „дрога за бедни“. Употребата му води до сериозни мозъчни увреждания и до необратими здравословни последици. А се приготвя лесно – вкъщи с подръчни материали от всеки с малко повече познания. Информацията е налична в интернет.

Наблюдава се и промяна във видовете наркотици, които се продават, както и засилване на опитите дилърите сами да отглеждат марихуана или да произвеждат метамфетамин.

„Съставките, които се използват за приготвянето на метамфетамина, са лесно достъпни. Част от тях са забранени медикаменти. Например, като ефедрина, който е основна съставка, и въпреки това успяват да се снабдят с него“, споделят полицаи, отговарящи за този сектор.

Метамфетаминът създава условия за халюцинации, за агресивни и депресивни състояния, дава много енергия за по-дълъг период от време, лишава усещането за глад.

При натрупването на ефекта от този вид наркотик се получават изключително лоши последствия за здравето.

Хората, използващи метамфетамин продължително време, изглеждат ужасно. Агресивните състояния са много опасни. Приелият този вид наркотик може да нападне човек без причина.

„Метамфетаминът разгражда мозъка, унищожава тъкани“, обясни инспектор Петър Ванев.

Средната цена на грам „Кристал“ на улицата е между 70-80 лева. Количеството е достатъчно за около четири-пет дози. Цената на грам марихуана е 15 лева, на хапче екстази – 10 лева, кокаинът е с цена за над 100 лева за грам, а ако е качествен, струва много повече.

Наркоразпространителите са много по-мобилни и комбинативни, за да се пазят от полицията.

Паролите за определен вид наркотик също са различни и според договорката. Всеки дилър си има собствени закодирани фрази за количество и вид дрога. Комуникацията върви основно в месинджър и във вайбър. Пазят се дори и в разговори на живо. Например, купувачът се обажда на дилъра и му иска пари на заем. Ако иска 20 лева, означава, че ще купи наркотик за тази сума. Друга парола, която използват, е „Да се видим след 20 минути!“, т.е., ако купувачът използва метамфетамин, иска за 20 лева от този наркотик.

Пандемията също е повлияла от части на наркоразпространението заради затворените нощни заведения и училища.

В дискотеките основно се разпространяват кокаинът, който е за по-богатите, и хапчетата екстази – за партита. При тях се наблюдава спад в разпространението.

Останалите видове дрога обаче, били използвани по време на домашни купони.

Статистиката показва, че лятото е много по-активен сезон за разпространение на наркотици. Наблюдава се и миграция на част от т.нар. контингент към морските курорти.