Бум на туристи очакват в Царево

Мостът на квартал "Василико" ще е готов до юли

Новини
10:20 - 02 Април 2024
6887
Бум на туристи очакват в Царево

Мостът към квартал "Василико" по никакъв начин не застрашава летния сезон, за който имаме заявки, че ще е силен, каза кметът на Царево Марин Киров. - Повечето от големите хотели ще стартират рано – на 24 май с полски, чешки и български туристи".

„Подготвяме се с нова лятна културна и фестивална програма, както и със сериозни инфраструктурни обекти. Те ще бъдат завършени в срок“, увери градоначалникът.

„В момента има три осигурени обходни маршрута за квартал Василико и къмпинг Нестинарка. Туристите може да минават и по крайбрежната алея“, добави той.

В Царево започна изграждането на моста към квартал Василико. Съоръжението рухна при наводненията през септември миналата година и отне живота на четирима души.

„Наред с всички процедури по Закона за обществените поръчки, по съгласуването на проекта преди издаването на разрешението за строеж се сблъскахме с това, че трябва да изкупим части от три имота, които попадат във фундамента на моста, но в настоящия момент няма технически проблеми и същинските дейности по изграждане може да започнат“, заяви Киров пред Би Ти Ви.

„Тук дейностите са от началото на годината. Те са по проектиране и съгласуване“, добавя той.

„Срокът на сключените договори е 300 календарни дни, но заедно с изпълнителя сме си поставили амбициозната цел до началото на летния сезон – в края на юни и началото на юли мостовото съоръжение да е готово“, подчерта кметът на Царево.

Техническия ръководител на обекта инж. Марио Аврамов пък каза, че са изкопани вече фундамента и предстои да се оплита армировката, да се бетонира. „Ще започне изграждане на този устой, а след това на едно крило, на второ. От другата страна ще е по същия начин – с фундамент и две крила“, обясни той.

Мостът ще стане по-здрав и реката ще е с дънна плоча, заяви инж. Аврамов.

„Мостът е бил на по-ниско ниво. Доста по-стар е. Движили са се по него само леки автомобили, а след това е бил разширяван, дострояван, което не е благоприятно“, каза още Киров.