Бум на варицела в Монтанско

За първите три месеца от тази година заболелите от вирусната инфекция са вече над 430

Актуални новини
20:32 - 25 Март 2024
1826
Бум на варицела в Монтанско

Бум на дребната шарка в Монтанско. Над 400 са вече случаите на варицела. Само за последните две седмици заразените са над 90, като боледуват основно децата до 14-годишна възраст.

От началото на годината досега, близо 50 заразени с варицела са потърсили лекарска помощ при д-р Манасиев в Монтана.

"Най-малкият пациент е бебе на 9 месеца, а най-големият е на 12 г. Често засегнатите възрасти са от 3 - 9-годишна възраст", каза д-р Красимир Манасиев - общопрактикуващ лекар.

По данни на здравните власти в Монтана, за първите три месеца от тази година заболелите от вирусната инфекция са вече над 430, като най-малкото заболяло е новородено, а най-възрастният е на 46-годишна възраст. Ръстът на заразените е драстичен, предвид данните от миналата година, където регистрираните случаи са едва 29.

"Циркулацията на този вирус е целогодишен, но най-много и така наречените епидемиологични взривове наблюдаваме в късна зима до началото на пролетта", допълни д-р Красимир Манасиев.

Статистиката сочи, че около 90% от хората до 25-годишна възраст са преболедували едрата шарка. Това е така, заради липсата на специфичен имунен отговор, подчерта общопрактикуващият лекар. Ваксината срещу Варицела е все още препоръчителна в нашата страна, а интересът към нея е слаб.

"Не мисля да го ваксинирам с такава ваксина, мисля, че няма смисъл. Той и да е ваксиниран, пак ще си хване", каза Роза Ненкова.

"Смятам, че е добре като мярка да се ваксинират предварително", обясни Катрин Нешкова.

От няколко години главният здравен инспектор Ангел Кунчев предлага ваксината срещу Варицела да бъде включена в задължителния имунизационен календар.

"Варицелата е една от най-леките детски шарки. Може би затова част от колегите се колебаят за това дали трябва да я въвеждаме в календара. Но както е лека, така имаме по 30 000 случаи годишно, което е твърде голяма цифра. Всъщност над 1000 дози ваксини месечно вече се ползва от родителите и се прави тази ваксинация', каза доц. Ангел Кунчев.

Според доц. Кунчев, ако интересът към ваксината срещу варицела се увеличи, държавата ще трябва да я направи задължителна. Защото произволното й прилагане може да измести опасността от заразяване в по-късна възраст.

А заради недостатъчния обхват на задължителните имунизации в последните години се регистрира повишаване на случаите на Дифтерия, Морбили и Коклюш, посочи още доц. Кунчев.Здравният инспектор подчерта, че към момента България, Гърция и Исландия са единствените страни в Европа, в които няма нито един регистриран случай на морбили.