Бум на заразени абитуриенти във Велико Търново

Актуални новини
14:30 - 03 Юли 2020
2986
Бум на заразени абитуриенти във Велико Търново

Абитуриентските балове във Велико Търново са напът да превърнат града в огнище на коронавирус. Седмица, след като младежите преминаха тържсетвено по червения килим в крепостта Царевец, вече е ясно, че сред тях има заразени с COVID-19. 

Първият случай е от началото на седмицата, когато абитуриент от частния колеж „Аркус” даде положителна проба и бе настанен за лечение в болница в Русе. Два дни след него втори младеж почувствал се зле, също се оказа болен от COVID-19 и също е в болница.

Междувременно след първия случай от търновската здравна инспекция издириха общо 125 контактни лица на първия установен заразен. От тях 37 бяха карантинирани и им бяха взети проби.

Седем от пробите се оказали положителни. През следващите дни обаче бройката вероятно ще се окаже доста по-голяма, тъй като предстои да бъдат направени тестове и на останалите установени контактни лица.

До този момент област Велико Търново бе в дъното на таблицата с доста малко установени заразени с корона. След абитуриентските балове обаче твърде голяма е вероятността да настъпи бум на заразените младежи. Които ще отнесат вируса към различни части не само на областта, но и на България, тъй като на дефилето, където са били заразените абитуриенти, е имало ученици и родители от 7 области на страната.