Бундестагът удължи срока за експлоатация на три АЕЦ-а

Берлин се опитва да повиши своята енергийна сигурност на фона на последиците от войната в Украйна

Новини
15:22 - 11 Ноември 2022
1883
Бундестагът удължи срока за експлоатация на три АЕЦ-а

Три атомни електроцентрали в Германия, които трябваше да трябваше да бъдат затворени до края на тази година, ще продължат да работят до средата на април догодина, реши днес Бундестагът (долната камара на германския парламент), предаде ДПА.

Удължаване на експлоатацията на трите АЕЦ - "Изар 2", "Некарвестхайм 2" и "Емсланд", стана възможно с гласовете на депутатите от партиите, които участват в управляващa коалиция на канцлера Олаф Шолц - Германската социалдемократическа партия (ГСДП), Свободната демократическа партия (СвДП) и "Съюз 90"/"Зелени".

Атомните централи трябваше да бъдат затворени до края на тази година в съответствие с решение, което беше подкрепено от бившия германски канцлер Ангела Меркел и след това беше потвърдено от трите политически формации в сформираната миналата година управляващa коалиция.

Неотдавна обаче канцлерът Олаф Шолц взе "изпълнително решение" трите АЕЦ да продължат да работят до 15 април следващата година.

Германия се опитва да повиши своята енергийна сигурност на фона на последиците от войната в Украйна и рязкото ограничаване на руските газови доставки. Най-голямата икономика в Европа трябва да гарантира, че няма да се наложи въвеждането на "режим на тока", че индустриалните компании и другите фирми ще могат да работят при нормални условия и хората ще могат да отопляват домовете си през студените месеци, отбелязва ДПА.