Бункер от Втората световна война бе обявен за продажба в Англия

Търгът ще се проведе онлайн на 10 февруари в Ексетър

Новини
15:34 - 05 Февруари 2021
1554
Бункер от Втората световна война бе обявен за продажба в Англия

Бункер с бомбоубежище, построен през 1941 г. като радарен център с 60 стаи на две нива, се продава в Девън, Югозападна Англия, за 400 000 паунда, съобщава вестник Daily Mail.

Военно съоръжение Хоуp Коув с площ от над 10 хиляди квадратни метра, разположен в близост до курортния град Салкомб и летище на Кралските военновъздушни сили, е реновиранo по време на Студената война и е използванo като един от пунктовете за ПВО за прихващане на съветски самолети. В случай на ядрен удар той трябвало да се превърне в един от спешните регионални центрове на британското правителство. През 1958 г. бункерът е поет от британското вътрешно министерство.

Говорителят на компанията Emson Кейти Семънс заяви, че тези, които търсят нещо необичайно, имат „чудесна възможност да се докоснат до този исторически обект от Студената война".

Търгът за бункера ще се проведе онлайн на 10 февруари в Ексетър.

По-рано бомбоубежище, способно да предпазва от ядрен удар, беше пуснато за продажба в Шотландия. Двуетажното укритие с всички необходими комуникации е построено през 1941 г. и може да издържи директен удар и от най-големите бомби. В разгара на Студената война този подземен бункер на изток от най-големия град в региона, Инвърнес, е надстроен за защита срещу ядрено, биологично и химическо оръжие. В случай на ядрен удар той е трябвало да се превърне в авариен регионален център.