Бунт срещу Несебър: Обзор и 6 села си правят своя община

Политика
14:49 - 17 Февруари 2021
6589
Бунт срещу Несебър: Обзор и 6 села си правят своя община

На 28 февруари жителите на черноморския град Обзор и селата Баня, Приселци, Раковско, Емона, Паницово и Козница ще гласуват на референдум за отделяне от община Несебър и обособяване на нова община с административен център Обзор. Досега в България е имало две подобни допитвания.

През 1997 година живеещите в гр. Сърница и селата Медени поляни и Побит камък гласуват с огромно мнозинство за отделянето си от община Велинград.

На 7 февруари 1999 г. пък се провежда референдум в гр. Сопот и с. Анево за отделянето им от община Карлово.

Сегашният референдум в Обзор и шестте села ще бъде първият, който ще се проведе по новия Закон за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Решението за референдума беше взето със заповед на Областния управител на Бургаска област, след проверка на подписката от ГРАО и верификацията ѝ от Министерството на правосъдието.

Приложените към подписката документи и планове са разгледани от всички ресорни министерства и ведомства. Становището на държавната власт е, че инициативата за обособяване на нова община с център град Обзор е законна и поражда задължение за назначаване на местен референдум, а новата община ще е в състояние да се издържа и пълноценно да изпълнява всичките си функции.

Причините жителите на тези седем населени места да търсят свой отделен път за развитие от община Несебър са много – слабата транспортна свързаност със сегашния общински център, липсата на адекватно административно обслужване на селищата северно от Стара планина, различна структура на местната икономика, постоянно неглижиране от управляващите в Несебър на проблемите на гр. Обзор и близките села и съзнателното задържане на тяхното развитие от страна на Община Несебър.

Не на последно място е и географският факт – между сегашния общински център и Обзор, заедно с останалите населени места, които ще участват в референдума, стои сериозно физикогеографско препятствие – Стара планина.

Голям проблем пред местното население е и медицинската помощ. Макар в Обзор да има напълно оборудвана двуетажна сграда (бивша курортна поликлиника), която е общинска собственост, администрацията в Несебър проявява пълна незаинтересованост към нея. Затова жителите трябва да изминават до сто километра в търсене на здравна услуга в Бургас или Варна.

Град Обзор, който има над 3000-годишна история е бил общински център близо 60 години - от 1915 година, а от 1924 г. е национален курорт. През 1979 година общинското самоуправление в България е ликвидирано и община Обзор е влята в Поморийската селищна система. На 28 февруари местните жители ще получат шанс тази несправедливост да бъде поправена и да възстановят общинското си самоуправление.

През следващите дни ще получавате още информация за бъдещия референдум, участващите селища, хората, живеещи там, и техните проблеми.