Бунт срещу строеж на катедрала в Екатеринбург

Протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията

Новини
18:45 - 15 Май 2019
1871
Бунт срещу строеж на катедрала в Екатеринбург

Десетина протестирали срещу строежа на катедрала на Руската православна църква в парк в Екатеринбург са задържани, предаде Франс прес.

Бунтът започна в понеделник, когато се събраха около 2000 души на мястото, избрано за строежа. Демонстрантите образували жива верига около оградата на строителния обект. Стигнало се до сблъсъци с униформените, в мелето се намесили и боксьори, свързани с един от олигарсите, финансиращ строителния проект, предаде БТА.

"За да построят катедрала, те искат да унищожат парка, който е едно от любимите места за отмора на гражданите", казват в изявление активисти-протестъри.

Това не е първи случай, в който се стига до напрежение при проекти за строеж на църкви или за предаване на сгради за ползване от влиятелната Руска православна църква. Църквата твърди, че строежът на нови религиозни обекти е необходимо заради многото разрушени храмове в съветската епоха.

В понеделник в Екатеринбург състезателят по смесени бойни изкуства Иван Щирков, известен с прозвището Уралския Хълк, е бил забелязан сред охранителите на строежа на катедралата. Той води местна боксова школа, спонсорирана от милиардера Игор Алтушкин, финансиращ строежа на катедралата, отбелязва АФП.

Евгений Куйвашев, губернаторът на Урал, в който се намира Екатеринбург, организира през деня спешна среща между представители на Руската православна църква и протестиращите. Епархията на Екатеринбург - град, в който бяха екзекутирани цар Николай Втори и семейството му - подчертава, че строежът на храма е законен и че приключването му, планирано за 2023 г., ще бъде историческо събитие.

Планира се храмът да е висок 66 метра и да събира 2500 богомолци. Тя е копие на катедрала, издигала се в Екатеринбург до 1930 г., когато е била унищожена от съветските власти. 

Руската редакция на Би Би Си пък съобщава, че трима души са пострадали по време на двудневните протести и са приети в болница. Според Би Би Си задържаните през двата дни на протести са били общо 26. 

Снимка: Ройтерс