Бунт в Дупница заради отсечени от кмета дървета

Тук командва феодал, казват гражданите по адрес на Първан Дангов

Актуални новини
13:10 - 16 Април 2024
4172
Бунт в Дупница заради отсечени от кмета дървета

Първан Дангов

Всички дървета пред сградата на Общината в Дупница бяха отрязани по разпореждане на кмета на града. Това доведе до огромно напрежение между общинското ръководство и хората от града.

В социалните мрежи също заваляха гневни коментари на граждани, които определят отрязването на дърветата като неправилно и недопустимо.

Общо 13 дървета от различни видове бяха отрязани до дънер на площада в Дупница. Десетки дървета липсват и в парк "Рила". Гражданите са силно възмутени и обезпокоени дали ще остане зелена растителност в града.

"Заболя ме, против съм, защото знам, че дърветата са млади, не са изгнили, тези, които са изгнили и могат да паднат при буря, да ги махат, но това са хубави дървета. Децата имат представления на площада, седят тук и си чакат реда под сянката", заяви Маргарита Иванова.

"Това е загуба, хората се стремят колкото са по-стари дърветата и ако са здрави да си ги пазят, а ние в България си ги унищожаваме".

От общината мотивират решението си и с изпълнение на трансграничен проект между България и Република Северна Македония, който предвижда засаждане на ниска растителност.

"Проектът за трансгранично сътрудничество беше гласуван преди няколко години, но там никъде не е записано подобно нещо, още повече това не отговаря на наредбата за опазване на градската среда, не отговаря на законите", коментира Костадин Костадинов, председател на Общинския съвет в Дупница. По думите му няма разрешително за изсичане. „Тук командва феодал”, категоричен беше той.

От общината добавиха, че след консултации с ландшафтни архитекти е преценено, че дърветата са опасни заради кореновата си система.

"Където има високи сгради, каквато е тази на общинската администрация, не се допуска засаждането на високи дървета пред фасадите. Агресивната коренова система поврежда градската архитектура, повдига плочки, бордюри, асфалт и причинява щети по градската среда", каза още кметът на Дупница Първан Дангов.

Възмутените граждани обаче са подали сигнали до инспекциите по опазване на околната среда и водите в София и Благоевград, до Министерството на околната среда и водите, както и до областния управител на Кюстендил, като целта е да се провери дали изсичането на дърветата в центъра на Дупница е законно.

По случая е образувано досъдебно производство.