Бунт в Кюстендил срещу скока на данъци и такси

Общество
11:14 - 11 Февруари 2023
2383
Бунт в Кюстендил срещу скока на данъци и такси

Кметът на Кюстендил Петър Паунов и председателят на Общинския съвет Иван Андонов и екипите им поканиха гражданите и недоволните най-вече от драстично увеличените местни данъци и такси, които вече се плащат, на разговор по всички проблеми на общината, като насрочената дата е 16 февруари. Дотогава въпроси и питания могат да се отправят на мейлите на Общината, Фейсбук и чрез медиите.

Същевременно по мрежите се готви нов протест, трети от началото на годината, срещу повишените местни данъци и такси, този път - за 23 февруари, за когато е насрочено и заседание на Общинския съвет.

Преди месец кметът и председателят на Общинския съвет отправиха същия апел за диалог, като протестиращите да излъчат свои представители и да поставят исканията си. Условието беше в групата да няма бивши депутати и партийни активисти, политически ангажирани. Такива представители не бяха излъчени. Сега всеки гражданин ще може да постави въпрос и да иска отговори.

Кметът Паунов обясни: "До сряда в 17.00 часа на 15 февруари очакваме всички въпроси. В четвъртък в 17.30 каним вас по начин, който сметнете да отразите. Ние разбира се, ще го излъчим официално на страницата си, отговори на въпросите, които са актуални.

Към момента ние нямаме нищо, което да се нуждае да бъде скрито, цялата информация, от която се интересуват нашите съграждани и всички наши приятели по целия свят, защото много хора от чужбина се интересуват и вълнуват от бъдещето на Кюстендил. Готови сме за това. В 17.30 в четвъртък ще започнем да отговаряме на въпросите до изчерпването на всеки детайл".

Недоволството на кюстендилци е срещу завишените данък "сгради", такса "смет", която за селата скочи седем пъти, данък МПС, увеличен с 50%. Искат прегласуване, което обаче по закона за местната администрация и местното самоуправление не може да стане в рамките на текущата година, поясняват юристи.