Бунт в НС: ГЕРБ, БСП и ДПС заедно бламираха дневния ред на депутатите

Трите парламентарни групи гласуваха вкупом "въздържали се" по програмата, трябваше да гледат поправките в ИК

Топ
09:25 - 28 Април 2021 (обновена)
5052
Бунт в НС: ГЕРБ, БСП и ДПС заедно бламираха дневния ред на депутатите

Бунт на традиционните партии доведе до нова порция скандали в пленарната зала. Тази сутрин, когато депутатите трябваше да започнат окончателното приемане на текстовете от ремонтирания Изборен кодекс, както бе предвидено по програмата им, ГЕРБ, БСП и ДПС заедно гласуваха "въздържали се", с което бламираха дневния ред на институцията. 123 бяха гласовете им заедно. 

"Току-що ГЕРБ, ДПС и БСП блокираха днешното ни парламентарно заседание, на което трябваше да гласуваме на второ четене промените в Изборния кодекс. Ясно ли е вече на всички коя е коалицията!!", коментира депутатът от Демократична България Стоян Михалев във фейсбук. 

Наложи се прегласуване, но програмата отново не бе приета, а зам.-шефът на НС Кристиан Вигенин (БСП) призна, че такава ситуация не е виждал. 

Парламентарните групи се разбират как да процедират на председателски съвет, но заседанието бе закрито от Вигенин, който председателства заседанието. Възможно е шефката на НС Ива Митева да свика извънредно с цел повторен опит за гласуване. 

Tова е програмата, за която шестте парламентарни групи не се разбраха: 

"Проект на решение за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание;

Първо гласуване на Законопроект за изменение на Закона за политическите партии; 

Второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс; 

Проект на решение за създаване на Временна анкетна комисия за установяване и проверка на законосъобразността на изграждането на всички обекти, находящи се на територията на Лесопарк „Росенец“, кв. Крайморие, община Бургас, както и всички действия от лятото на миналата година, предприети от представители на политически сили и служителите на НСО и Проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно действията и бездействията на компетентните органи относно незаконни строежи и обекти на територията на Лесопарк „Росенец“, в района на нос „Чукалята“, гр. Бургас;

Проект на решение за създаване на Временна комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани". 

Снимка: Агнес Методиева