Бунт в ромската махала в Кюстендил заради удължената блокада

Убийци, тук няма коронавирус, кажете защо лъжете, крещят жителите на затворения квартал

Топ
17:49 - 30 Юни 2020
3398
Бунт в ромската махала в Кюстендил заради удължената блокада

Десетки излязоха на бунт в ромския квартал "Изток" в Кюстендил, след като беше удължена блокадата за жителите до 8 юли. Стотици роми тръгнаха да излизат от гетото, наложи се на място да пристигнат допълнителни сили на полиция и жандармерия, пише "Монитор".
 
Масовото недоволство започна с крясъци и скандирания за оставки. "Убийци, тук няма коронавирус. Кажете защо лъжете, кой ви плаща. Искаме тук да дойде кметът Паунов, да каже какво става", скандираше разгневената тълпа в късния следобед във вторник.
 
Масово ромите бяха готови да стигнат и до употреба на сила само и само да излязат от квартала. "Кой ще ни храни, кой да издържа децата ни. Ние имаме по 7-8. Сега ни спряха от работа, здрави, прави сме. Няма да търпим повече", крещеше възрастна жена от тълпата.
 
Два часа преди напрежението в гетото на Кюстендил, стана ясно че удължават блокадата в квартала. Новината бе съобщена лично от държавен здравен инспектор , доц. д-р Ангел Кунчев, който взе участие в среща на Областния оперативен щаб. Само за периода от 12-и юни до днес болните в кв. "Изток" са 95.
 
"Мерките, който са взети дават резултат и аз виждам, че огнището в квартал "Изток", а и по принцип в Кюстендил, е под контрол. Естествено, че болните няма да свършат от днес за утре, ще има и нови, циркулация на вируса определено има, но според мен решението, което са взели от щаба е абсолютно правилно", коментира часове преди напрежението доц. Ангел Кунчев.