Бунтът ден 20: Пейнтбол куршуми летят към МС

Политика
21:28 - 28 Юли 2020
4220
Бунтът ден 20: Пейнтбол куршуми летят към МС

За 20-а поредна вечер в София се провежда протест под наслов „Да защитим демокрацията“ с искане за оставката на кабинет №3 на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, докладва БНР.

Демонстрантите се събраха по традиция в т.нар. Триъгълник на властта между президентството и министерски съвет.

Както и предишни вечери, когато към МС летяха тоалетна хартия, яйца и домати, тази вечер отново сградата бе мишена на протестиращите.

Отровно трио раздаде на демонстрантите топчета за пейнтбол със зелена боя. Зеленият цвят трябва да символизира „съсипаната природа вследствие на политиката на кабинета“.

Малко преди 21,00 часа протестиращите се насочиха към представителството на Европейската комисия у нас на ул. „Г. С. Раковски“, защото по думите им „и Европа трябва да чуе исканията на протеста в България“.

След това се планира демонстрантите отново да се насочат към Орлов мост.

Тази вечер тема за протеста са новите социално-икономически мерки за справяне с последствията от коронавирусната пандемия.

Ето какво споделиха пред БНР участници в протеста:

„Всички действия на правителството според мен са излишни. Каквито и мерки да предприемат, те няма да доведат до нищо сериозно. Хората му искат оставката и просто да си я подаде, защото неговото стоене на този пост е вредно за България и за народа“;

„Аз си признавам, че дойдох от ден 1 и си признавам, че се ужасих тогава от г-н Гешев – от черните джипове и от начина, по който влезе. Поне съм от по-възрастното поколение и си спомням мутренските години и мисля, че нещо припална от тези спомени в мен“;

„Дълбоко вярвам, че отношението и решенията, които взимат политиците, трябва да показват отношението им към хората, които ги избират. Силно се надявам, че нашето присъствие на площада ще им даде ясния сигнал, че всъщност има една граница, която отдавна е прекрачена и трябва да си вземат съответната бележка – да си тръгнат от мястото, което заемат“.

„Излъгаха ни и ни предадоха, трябва да си подадат оставките и час по-скоро да си тръгнат“;

„Идвам от Италия с родителите си, протестирам с цел да сваля правителството, искам да има промени, защото това не е живот, възрастните хора с тези пенсии как се издържат?! Пътищата, здравеопазването, заплатите, пенсиите на възрастните, фактът, че ни заграбват държавата богатствата“.

„Много e трудно да живееш в държава, в която много неща не са логични“; „Искаме оставка на правителството и на главния прокурор. Затова съм тук, цял ден пътувах“; „Няма как един човек с чисти намерения да си направи чист бизнес тук без да има връзки, без да бута рушвети на някой“; „Не знам дали ще свърши работа, но всеки ден ще бъдем тук“.

Движението в района бе спряно около 20,00 часа. Полицейското присъствие, както и всяка вечер през последните 20 дни, е засилено.

Отделна протестна акция се състоя тази вечер и пред държавната вила "Секвоя" на премиера Бойко Борисов.

Снимки: БТА