Бунтът в София: „Пинк Флойд” и „Оставка” (СНИМКИ)

Общество
21:51 - 27 Юли 2020
6044
Бунтът в София: „Пинк Флойд” и „Оставка” (СНИМКИ)

За 19-и пореден ден хиляди българи, недоволни от управлението на държавата, излязоха по улиците на най-големите български градове, за да искат оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

По традиция най-многолюдни са протестите срещу правителството в София, където стотици хора започнаха да се събират още около 17 ч. в т. нар. Триъгълник на властта - площада между президентството, Министерския съвет и Народното събрание.

"Позор, оставка и затвор", звучеше още от привечер от колоните на площада. Музикалният съпровод включваше римейк на Another Brick In The Wall на „Пинк Флойд”, както и побългарен вариант на Bella Ciao - "Борисов, чао, чао, чао. Идва краят. Вземи си Гешев".

Около 20,30 ч. протестиращите организираха шествие по бул. "Цар Освободител" и ул. "Раковски", като за кратко множеството спря пред сградата на Европейския парламент в София. След бурни скандирания "Оставка, оставка!" процесията се насочи по бул. "Патриарх Евтимий" в посока бул. "Васил Левски", а оттам покрай Княжеската градина стигна до Орлов мост.

Централното столично кръстовище беше блокирано от тълпата, която се раздели на групи. Част от протестиращите се насочиха към други възлови транспортни артерии с идеята да бъде спряно движението на кръстовищата на бул. "Михай Еминеску" и бул. "Шипченски проход" пред Румънското посолство и на бул. "Черни връх" и бул. "България" при НДК.

Новината на деня беше стартирането на гражданска подписка за оставките на Борисов и Гешев. В 19:00 ч. в района на шадравана пред президентството беше проведено общо събрание на гражданите, желаещи да стартират национална гражданска инициатива по реда на чл. 44 от Закона за прякото участие на гражданите в управлението.

То беше анонсирано от адв. Минчо Спасов, който допълни: "Целта на инициативата е оставка на министър-председателя Борисов и на главния прокурор Гешев. Общото събрание трябва да бъде от не по-малко от 50 човека".

В следващите дни в различни градове на страната ще започне да се събира подписка с искането за оставките. Искането и подписката ще бъдат внесени в парламента, който по силата на закона няма разписан ангажимент нито да я разгледа, нито да я приеме. Законът не предвижда и изричен ред за обжалване, ако НС не разгледа искането.

СНИМКИ: Агнет Методиева