Бунтове в Израел, Нетаняху променя картата на Близкия изток

Премиерът иска драстично увеличаване на глобите за хората, които нарушават карантинните мерки

Актуални новини
09:14 - 25 Октомври 2020
5751
Бунтове в Израел, Нетаняху променя картата на Близкия изток

Хиляди хора излязоха снощи на шествие в Йерусалим за 18-а поредна седмица на протести срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху, съобщи ДПА.

Протести имаше и в други градове, а основното искане на демонстрантите е Нетаняху да се оттегли от поста, докато не докаже невинността си в съдебното дело за корупция, което започна през май.

Към тях се присъединиха и хора, недоволни от мерките за борба с коронавируса, които имат унищожителни последици за собствениците на магазини, ресторанти и други малки бизнеси.

Същевременно на правителствено заседание Нетаняху каза, че предлага драстично увеличаване на глобите за хората, които нарушават карантинните мерки. "Ако инфекциите се понижат, ограниченията ще бъдат облекчени. Ако се увеличат, ограниченията ще бъдат засилени", каза той на телевизионна пресконференция.

Вчера в Израел бяха регистрирани 692 нови инфекции, доста по-малко от рекордните 9077, регистрирани на 30 септември.

Нормализирането на отношенията с Обединените арабски емирства, Бахрейн и Судан ще позволи на Израел да излезе от географската си изолация, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от Франс прес.

 
"Ние променяме картата на Близкия изток", каза той. Израелците, пътуващи към други страни, ще могат вече да спестят "часове (пътуване) и много пари", тъй като самолетите вече ще могат да минават през въздушното пространство на трите арабски държави, каза той.

Премиерът изрази увереност, че още страни от региона ще подпишат споразумения с Израел.