Бургас изпреварва София с детска болница

До 2 години клиника "Св. Анастасия" ще приеме първите си пациенти

Новини
19:29 - 06 Декември 2023
2665
Бургас изпреварва София с детска болница

Бургас явно ще изпревари София в изграждането на детска болница. Тя се превърна в кауза на бургазлии, а кметът Димитър Николов я постави като основен приоритет в петия си управленски мандат.

Проектът за педиатричната болница "Света Анастасия" в морския град се развива успешно и до 2 г. здравното заведение трябва да приеме първите си пациенти

През май т.г. бе избран строител, а през септември Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) отпусна 25 млн. лева за изграждане на новата специализирана болница.

Техника за разчистване и изместване на подземните комуникации вече влезе на отредения терен. Тя ще се намира непосредствено до УМБАЛ - Бургас, и ще обслужва над 220 хил. деца от цяла Югоизточна България, осигурявайки 24-часова спешна педиатрична помощ.

"Света Анастасия" е замислена като болница от нов тип, в която и лечението, и отношението към пациента ще са различни. Деца и родители ще могат да разчитат на помощта на медици от 17 специалности, за които досега често им се налагаше да пътуват до други градове - например пулмология, гастроентерология, кардиология, хематология, инфекциозни болести, УНГ, детска хирургия, нефрология, ендокринология, ортопедия, алергология и др.

Едновременно с това новото лечебно заведение като част от Европейската мрежа на детските болници ще развива Център за редки болести и генетична лаборатория, които ще позволят на лекарите да търсят най-подходящото лечение за всяко дете, включително и чрез консултации на място или дистанционни от лекари от реномирани европейски педиатрии.

Всеки родител ще има възможност да бъде до детето си през цялото време, докато то е в болницата, без да се чувства некомфортно.

"Преди време един педиатър ми каза, че когато лекуват дете, всъщност лекуват цялото семейство. Това е много вярно - ние страдаме много повече от болестта на децата си, отколкото от собствените си заболявания.

После този испански лекар ми показа педиатрията, в която работи - заведе ме във всичките отделения, дори в най-тежките. Тогава разбрах, че една детска болница не е просто лечебно заведение с рисунки по стените и шарени чаршафи, а цял нов свят на медицина, на грижа, на състрадание

Затова, когато говоря за детската болница в Бургас, искам да подчертая не сградата, не оборудването, което ще бъде модерно и високотехнологично, а да се знае, че когато болницата заработи, няма да се чудите къде да заведете детето си през нощта и какво трябва да направите.

Ще можете да попитате дежурните в колцентъра и ако се налага детето да бъде прието, спешният център на детската болница ще бъде отворен 24 часа 7 дни в седмицата", коментира кметът Димитър Николов.

Още с официалното си встъпване в петия мандат той заяви, че ще работи здраво за осъществяването на цел №1 - създаването на детска болница, от което според Николов ще зависи развитието на целия регион.