Бургас отличава посмъртно Нейчо Попов като почетен гражданин

На Никулден общо петима общественици ще получат приза от кмета Димитър Николов

Общество
13:59 - 27 Октомври 2020
1571
Бургас отличава посмъртно Нейчо Попов като почетен гражданин

На празника на града – Никулден петима бургазлии ще бъдат удостоени с отличието Почетен гражданин. Това са актьорът и режисьор Нейчо Попов - посмъртно, борецът Петър Иванов, автомобилният състезател Стоян Апостолов, архитект Деви Симеонов - посмъртно и плувецът Цанко Цанков. Последният бе предложен и за почетен съветник, но не успя да събере необходимите 34 гласа.

Докладната записка за избора им предизвика разгорещени дебати. Номинирани бяха общо 10 души, но титлата могат да получат само петима. Необходимите гласове не успяха да съберат обществениците Вярка Стефанова и Стоя Янчева, хореографът Дора Георгиева, певецът Захари Чернев и звукорежисьорът проф. Иво Керемедчиев (посмъртно).

Гласуването бе съпроводено от дебат, тъй като общинският съветник Веселин Пренеров предложи плувецът Цанко Цанков да бъде удостоен с отличието "почетен съветник ", което е по-високо звание по новия правилник, който бе приет през 2018-та година.  

"Той е вдъхновител, увлече младите хора, показа какво е да надмогнеш себе си с преплуването на Бургаския залив и с рекорда, който постави на басейн "Флората" това лято. Той прослави Бургас по света," коментира Веселин Пренеров, който даде предложението. Той обяви и че Цанко е поканен от правителството на Сейшелските острови да преплува разстоянието между два от островите в атрактивна извява.  

Най-безспорно за почетен гражданин на Бургас бе гласуваното за европейския шампион по борба Петър Иванов, който бе избран с мнозинство от 44 гласа. Посмъртно ще бъдат обявени още двама нови почетни граждани. Това е архитект Деви Симеонов, който е починал днес и бе почетен с минута мълчание от съветниците. Другият удостоен посмъртно е актьорът Нейчо Попов. Бургазлията бе съпруг на Стоянка Мутафова и това бе една от причините голямата актриса да има сантимент към морския град.