Бургас се отказа да строи фотоволтаичен парк

Общество
10:20 - 16 Октомври 2023
1763
Бургас се отказа да строи фотоволтаичен парк

Областният управител на Бургас спря решение за фотоволтаици върху 8280 декара земеделска земя. Това се случи след жалба на четири села.

Посочва се, че с решението на Общинския съвет в Средец, взето в последните сесии от този мандат, общинските съветници променят общия устройствен план (ОУП) на селата Дюлево, Орлинци, Суходол и Светлина. Предложението е внесено от кмета на Средец и е прието с 12 гласа "за", 2 "против" и 1 "въздържал се".

Въпросните имоти са земеделски - обработваеми ниви и пасища. Приетото предложение променя предназначениeто им "за производство на електрическа енергия, електрически подстанции, складове и съхранение на електроенергия". Общата им площ е малко над 8280 декара и обхваща голяма земеделска територия около селата.

Жителите на четирите села обаче не са съгласни с решението и изпращат жалба, подкрепена с подписка. Според тях изграждането на фотоволтаичен парк върху земеделските територии ще доведе до икономически и демографски колапс на района. Местните се притесняват, че фотоволтаичният парк ще пречи на земеделието, животновъдството, пчеларството и ловния туризъм.

При контрола на решенията на общинските съвети областният управител Пламен Янев установява незаконосъобразност, заради която не може да се пристъпи към изменение на ОУП.

Той уточнява, че актът, чрез който се одобрява промяна на ОУП, трябва да съдържа точното нормативно и фактическо основание, но в настоящия случай такова липсва. Като мотиви се изтъква единствено постъпилото инвестиционно намерение на "СРЕДЕЦ-СОЛАР" ЕООД, което по думи на Янев обаче е недостатъчно за изменение на ОУП.

Отбелязва се, че това е второ незаконосъобразно решение на общински съвет, което областният управител спира в края на този мандат на местната власт. Припомня се, че преди месец е била прекратена скоростна продажба на терен близо до морския бряг в Царево. Тогава областният управител предупреди, че разпореждането с общински терени и промяната на предназначението им се случва твърде бързо и неаргументирано именно в края на мандата.