Бургас си спомня за Христо Фотев

С поредица от събития отбелязват 20 години без поета

Култура
13:07 - 26 Юли 2022
5211
Бургас си спомня за Христо Фотев

Паметта на поета Христо Фотев ще бъде почетена в Бургас на 27 юли с поредица от събития. Инициативата е наречена "20 години без Христо, но с поезията му завинаги", съобщиха от местната община.

На тази дата са предвидени личен кът "Насаме с Христо", фотографска изложба, рецитал пред паметника на поета в Морската градина и филми с участието на Фотев. Лични вещи на Фотев, сред които любимите му стол, пепелник, пишещата машина от времето, когато е бил главен редактор на списание "Море", интересни ръкописи от сценарии, рецензии на книги и любопитни фотографии ще бъдат достъпни за бургазлии и гости на града.

В Дружеството на бургаските писатели от 10:00 до 17:00 часа ще бъде подредена фотографска изложба на Вяра Стефанова. Тя е снимала поета на лични и обществени събития.

Акцент в програмата са и четири филма с участието на Христо Фотев. Те ще бъдат излъчени в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. 

От 18:30 часа бургаските писатели ще почетат паметта на Фотев пред паметника му в Морската градина. Тогава ще прозвучат любими стихове и посвещения към поета.

Христо Фотев е роден е на 25 март 1934 г. в Истанбул. През 1940 г. семейството му се премества в Бургас. Началното си образование получава в училище "Д-р Петър Берон" в Бургас, а след това постъпва във фабрично-заводско училище в Сливен.

От 1957 г. е художник в стенописното ателие на дом "Украса" в Ямбол. 

Първата си стихосбирка "Баладично пътуване" издава през 1961 г. Още дебютната му книга получава признание и на следващата година вече е член на Съюза на българските писатели. Година след това става драматург на бургаския театър "Адриана Будевска". От 1964 г. повече от четвърт век Христо Фотев е творчески секретар на Дружеството на българските писатели.

През 1978 г. поетът издава "Обещание за поезия", след което две стихосбирки: "Литургия за делфините" и "Спомен за един жив". Три години по-късно събира своите избрани стихове в "Словесен пейзаж". През 1989 г. излиза сборникът му с поеми "Венецианска нощ".

От 1990 г. е главен редактор на бургаския алманах "Море". На тази длъжност е до края на 1992 г. През 1994 г. Фотев става повторно драматург на бургаския театър "Адриана Будевска".

Умира на 27 юли 2002 година.