Бургас скърби за загиналите полицаи

26 август е Ден на траур на територията на областта, отменят се публичните тържества

Новини
07:49 - 26 Август 2022
3150
Бургас скърби за загиналите полицаи

На територията на област Бургас е Ден на траур в памет на двамата полицаи, загинали на кръговото кръстовище „Трапезица“, след гонка с автобус, натоварен с мигранти. Жертвите са от Първо районно управление - старши полицай Атанас Градев и Йордан Илиев. 

„Призовавам за държавническа нетърпимост и прилагане на цялата строгост на закона при такива деяния“, каза за БНР Бургас  областният управител Мария Нейкова.

Двама полицаи от 1-во РПУ на ОДМВР в Бургас никога повече няма да тръгнат за работа и да поемат дежурство. В тяхна памет 26 август е Ден на траур на територията на областта, обявен от проф. Мария Нейкова:

“Не може да прегазят служителите на реда за това, че си вършат работата. Това не може да продължи по този начин. Вътрешният министър Иван Демерджиев ясно и точно дефинира приоритетите в борбата с каналджийството. Те са засилване на контрола по границата, осигуряване на техническо обезпечаване на човешкия ресурс, в това число и на служители от Министерство на отбраната. 

Обществото трябва също да прояви нетърпимост към това безобразие, защото не може повече да загиват хора и защото законите трябва да се прилагат.

В този случай трябва да се прилага цялата строгост на закона за всички лица, които по веригата са допринесли да се случи тази трагедия. 

По отношение на поисканите още вчера оставки от министър Демерждиев, предприел е това, защото той има най-много информация и наблюдение за това какво се е случило, как се е охранявало и какви са пропуските по границата

Институциите трябва да работят в екип. Тогава ще има резултат, защото ако тези мерки бяха взети малко по-рано нямаше да се стигне до последния трагичен инцидент. Както знаете случаите с мигранти зачестиха.

Трябва да има безкомпромисност и нетърпимост към подобни престъпни  деяния. 

В памет на геройски загиналите служители на МВР полицай Йордан Илиев и старши полицай Атанас Градев обявих Ден на траур на територията на цялата Бургаска област. Това означава, че националните и общински знамена следва да бъдат свалени наполовина.

Забранява се и провеждането на публични тържества и радостни ритуали през траурния ден

Колеги, близки и приятели на Атанас Градев и Йордан Илиев ще се сбогуват днес с тях, в 13:00 часа, в Гробищния парк на Бургас.