Бургас търси 500 000 лева за паметник на Левски

Статуята ще бъде издигната срещу общината

Актуални новини
19:00 - 11 Декември 2023
3195
Бургас търси 500 000 лева за паметник на Левски

Благотворителен базар за събиране на средства за изграждане на паметник на Васил Левски в Бургас ще се проведе следващата неделя, 17 декември, на площад „Тройката“ в морския град. Каним бургазлии да подкрепят инициативата, съобщи Велина Димитрова от фондация „Гордите българи“, инициатор на събитието.

Има готов проект за паметник на Апостола на свободата, който да бъде издигнат срещу сградата на общината. Той е на архитектите Васил Дончев и Филипа Гугучкова, а скулптурата ще бъде изработена от Радостин Дамасков. Негови са скулптурите на Петя Дубарова и Александър Георгиев - Коджакафалията.

Паметникът ще е композиция, в която статуята на Левски ще бъде с височина 3,5 метра, а заедно с постамента ще е близо 5 метра. В композицията ще има и лъв, който ще е височина 1,60 метра и ще е ориентиран към улица "Александровска".

Необходимата сума за създаването на паметника е близо 500 хиляди лева. В това число влизат средствата за строително-монтажните дейности, за осветлението, както и за фигурите на Левски и лъва, които ще са отлети от бронз.

"Базарът ще предлага ръчно изработени украси, картички, картини и сувенири, предоставени от няколко бургаски училища и творци от цяла България, както и Българската православна църква, в лицето на Бургаското духовенство. На събитието ще присъства и фотограф, който ще направи на всеки, който желае Коледна фотосесия на фона коледната украса", заяви Велина Димитрова.

"Заповядайте на базара, за да подкрепите Великото ни дело, за да оставим заедно на поколенията заветите на Апостола и да увековечим неговата Светла личност, за да не забравяме никога кои сме и защо сме се борили за България!", призовават организаторите.

Паметникът ще бъде изграден изцяло с дарения. Всеки българин, който желае да подкрепи благородното начинание може да дари средства по банкова сметка:

Първа инвестиционна банка IBAN: BG02FINV91501017699161

PayPal: @Gorditebulgari