Бургас връща данъка на такситата

Актуални новини
14:11 - 31 Март 2020
3393
Бургас връща данъка на такситата

Ако таксиметров превозвач преустанови дейността си, внесеният предварително данък ще бъде възстановен. При издаването на разрешително впоследствие няма да се плаща такса. Това е една от мерките, които общинският съвет в Бургас гласува днес в подкрепа на бизнеса за периода на извънредно положение, съобщи „Сега”.

Таксиметровият бранш е доста силно засегнат. Не само от Бургас валят сигнали, че шофьори изоставят жълтите коли, защото приходите не могат да покрият наема.

Друга мярка касае обектите, които са затворили съгласно заповедта на здравния министър. Те няма да плащат за тротоарно право и такса смет. От наеми пък се освобождават обектите, които ползват имоти на общината или на общински дружества. Другите две мерки в Бургас са социални - родителите няма да плащат за детски градини и ясли, а наемите на общинските жилища се разсрочват до края на годината.

"В момента само от неплащането на данъците минусът е 14 млн. лв", заяви зам.-кметът Красимир Стойчев, цитиран от сайта "Флагман". Според него ако се върви с тези темпове, изпълнението на приходната част на бюджета ще е към 75%. А в момента са нужни около 10 млн. лв. за дофинансиране на местни болници, а и на обществения транспорт - автобусите се движат без пътници.

Макар всеки един общински бюджет да е поставен под изпитание, доста местни власти не се поколебаха да гласуват облекчения за фирмите. Практически навсякъде се удължават сроковете за плащане на местните данъци и такси. Преките действия касаят най-вече премахване на наемите и плащането за тротоарно право. Има и наюанси - в Силистра например няма да се начисляват лихви при просрочени задължения, а в Петрич косвено пострадали обекти ще внасят наеми в удължен двумесечен срок.

От Стара Загора, която също се отказа от наеми, долетя тревожната вест, че 20% от персонала във фирмите, членуващи в Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, е освободен още до 20 март. До края на април пък щели да бъдат освободени 85% от служителите. Очаквал се и фалит на 50% от търговските обекти. Затова в следващите месеци ще се мисли за компенсация на туристическия бранш.

В СОФИЯ

Засега най-мащабни намерения за подкрепа на бизнеса е афиширала Столична община. Освен освобождаване от наеми, кметът Йорданка Фандъкова предвижда създаването на фонд от 1 млн. лв. за банкови гаранции за кредити на малки и средни фирми. Идеите обаче засега не са одобрени от общинския съвет.