Бургаската морга е препълнена, прокуратурата обяви спешни мерки

Общество
16:50 - 27 Април 2022
2101
Бургаската морга е препълнена, прокуратурата обяви спешни мерки

Отделението по съдебна медицина в Бургас е препълнено и заплаши да спре работа, ако не бъдат взети мерки. В момента там има над 45 трупа, някои от които са там от 2016 и 2017 година, съхраняват се и тела на около 12 мигранти. След спешна среща от прокуратурата в града предприемат незабавни мерки.

Проблемите идват от трудното установяване на самоличността, когато става въпрос за мигранти. Има и забавяне на прокурорски постановления за служебни погребения по приключили вече досъдебни производства, посочва пред БНР съдебния лекар д-р Галя Милева.

"Капацитетът на едната камера е 9 души, в нея има 18. Отвън в едната зала има 5, които няма къде да ги прибера просто. И в така наречената хладилна стая има 25. Докарват и нови. Аз наистина нямам капацитет да ги съхранявам, няма как да оставя отделението да работи, в тази мръсотия и тази миризма, която ще бъде, ако ги оставим отвън. Те ще започнат да се разлагат. При тази ситуация наистина ще затвори отделението, ще пусна цялото отделение в отпуска“.

В момента в моргата се съхраняват телата на 10 бежанци и две украинки, идват и нови, допълва д-р Милева. Тя недоумява защо се бавят постановленията за служебни погребения по приключили досъдебни производства. 

Спешна работна среща събра държавни обвинители в окръжната прокуратура в Бургас във връзка с препълненото с трупове отделение по съдебна медицина. От там обявиха, че ще използват с нужното темпо всички форми на международно сътрудничество с цел установяване самоличността на починалите.

"В оперативен порядък да бъдат използвани и динамизирани всички форми на международно правно сътрудничество с цел установяване на самоличността на трупове, когато такава не е установена.  Имам предвид  европейска заповед за разследване, молба за международна правна помощ. Взето е и решение да използваме  сътрудничество, взаимодействие, помощ и от съответните дипломатически и консулски представителства, когато гражданството или поданството на лицата е установено", заяви за БНР Бургас председателят на Окръжна прокуратура Георги Чинев.

По отношение на трупове с установена самоличност е ангажиран началника на отдел  "Разследване“ при ОД на МВР с искане незабавно да бъдат изготвени предложения до съответните наблюдаващи прокурори в случаите, в които  разследващите органи считат, че са налице законови предпоставки труп с установена самоличност да бъде върнат на близките или да се пристъпи към служебно погребение.

Когато е установена самоличността процедурите по принцип са по-лесни, признава прокурор Чинев. Той предполага, че в голяма част от случаите се касае за забавяне на експертизи, които препятстват произнасянето на прокурора в посока разпореждането с трупа, който в общия случай е приобщен като веществено доказателство по дадено досъдебно производство

Само в рамките на ден са издадени няколко постановления за погребения на лица, извън мигрантския поток, посочиха още от прокуратурата.