Бургазлийка начело на банда за трафик на бежанци

Трима мъже помагали на 58-годишната каналджийка

Общество
13:43 - 23 Декември 2021
1508
Бургазлийка начело на банда за трафик на бежанци

Трима бургазлии и 58-годишна жена са въртели бизнес за прекарване на мигранти през българската граница. Те са действали изключително планирано, координирали са действията си чрез телефони с турски мобилни карти и gps. Това разкри началаникът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Групата е таксувала мигрантите спрямо разстоянието - до мястото, където трябва да стигнат. Средната цена била около 500 евро на човек.

Старши комисар Калоян Калоянов подчерта, че жената е разполагала с контингент от хора, от населените места, през които преминава автомобила с мигранти, които са й съдействали с информация за наличие на опасности по пътя - полиция, проверки и т.н.

Схемата е разбита след като на 19 декември край Бургас е заловена група от 15 афганистанци. Установено е, че в канала са били ангажирани двама бургазлий на по 23 години, които били шофьори и 26-годишен мъж от Бургас, който изпълнявал функцията на координатор. Той е осъждан 15 пъти предимно за кражби, съобщи прокурор Кирков. 

Тарторката е задържана в района на хасковска област, стана ясно още на брифинга. Още през 2003 г. 58-годишната жена е осъждана за подпомагане на преминаване на чужди граждани през границата, а през 2013-та е получила ефективна присъда отново за подобно престъпление. Последното й наказание е от 2020 г. когато получава условна присъда от райония съд на Елин Пелин за подпомагане на мигранти за преминаването им през страната.

От дома на тарторката са иззети 25 мобилни телефона, сим карти на български, турски, гръцки и словенски оператори, два пистолета, пари, както и снимки и видеа на локации по маршрута на мигрантите и на група мигранти.