Бури в половин България , десетки селища са без ток

Навръх Великден се очакват нови порои

Новини
19:04 - 27 Април 2019
1922
Бури в половин България, десетки селища са без ток

Интензивни дъждове и градушки валяха на много места в страната на Велика събота. Ледени късове паднаха на няколко места в Западна България, включително в части от София. Градушки имаше и в Благоевград, Белоградчик и Видинско. В следобедните часове в столицата се разрази и гръмотевична буря.

Жълт код е обявен в Западна и Централна България. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник, София-област и София-град. В тези райони се изсипаха поройни валежи и атмосферата ще остане неустойчива, съобщи НИМХ към БАН.

Около и след обяд започнаха гръмотевични бури с краткотрайни валежи от дъжд, усилване на вятъра и градушки. Очакват се нови порои около и малко след полунощ, навръх Великден, предупреждават синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.

Най-много сигнали са постъпили на територията на област Плевен – за наводнени пътни участъци и три сгради. Съобщения има и от градовете Кюстендил, Дупница, Петрич, Сандански и София.

В неделя вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Ще има променлива облачност, без съществени валежи. Дневните температури слабо ще се понижат. В понеделник облачността ще е по-често значителна, но краткотрайни превалявания ще има само на отделни места, главно в планинските и североизточните райони. В Западна България вятърът ще отслабне, в много райони и ще стихне, в Източна ще бъде от юг-югозапад.

Във вторник от запад на изток ще превали, на места с гръмотевици. Със запад-северозападен вятър температурите ще се понижават. В сряда и четвъртък вятърът ще се запази и ще бъде сравнително хладно, с преобладаващи максимални температури между 17° и 22°. Облачността ще е променлива, през първия ден по-често значителна. Ще има и краткотрайни валежи, но на малко места. В петък вероятността за валежи е по-малка, ще има и повече слънце. Вятърът за кратко ще стане югозападен и дневните температури ще се повишат.