Бурите от Европа се прехвърлят у нас

В събота ни връхлитат дъжд и ураганен вятър

Актуални новини
11:50 - 03 Ноември 2023
6248
Бурите от Европа се прехвърлят у нас

В събота, ден преди втория тур на местните избори у нас, времето обръща палачинката и буквално ще ни отвее. Според метеоролозите в цялата страна са в сила жълт и оранжев код за очаквани силни ветрове и дъжд.

Жълт код за потенциално опасно време и обилни валежи е в сила за: Кюстендил, Перник, София и Ловеч, в Русе и Сливен - за вятър, а във Велико Търново и Габрово - за дъжд и вятър.

В останалата част от страната е в сила оранжев код за силни дъждове до 40-70 мм и ураганен вятър.

"Големите бели в Западна Европа намаляват, но ще остане смутно времето", коментира и климатологът проф. Георги Рачев. Според него ще вали в почти цяла България. „Утре ще вали най-после след дълъг период на засушаване.

В събота ще вали много активно в голяма част от страната – очакват се между 3 и 5 литра на кв. м. в рамките на един час!”, уточни Рачев.

Той обаче успокои, че в неделя дъждовете ще спрат и слонцето ще се покаже, но ще остане ветровито. "В неделя ще е само за гласуване. В събота обаче си стойте вкъщи", шеговито коментира климатологът.

Синоптиците са категорични, че през нощта срещу неделя вятърът ще отслабне, валежите ще спрат - най-късно в източните райони. В неделя облачността ще се разкъса и ще намалее, в много райони до предимно слънчево.

Времето във високите части на планините не е подходящо за туризъм, съобщиха междувременно от Планинската спасителна служба. Лифтовите съоръжения в планинските курорти не работят. Планинските спасители препоръчват туристите да остават само в ниската част на планината.