Буркина Фасо ще строи ядрена централа с руска помощ

Русия
14:49 - 13 Октомври 2023
2671
Буркина Фасо ще строи ядрена централа с руска помощ

Военните лидери на Буркина Фасо подписаха споразумение с Русия за изграждане на атомна електроцентрала, съобщава БиБиСи. Хунтата в страната се обърна към Русия за икономическа и военна подкрепа, откакто завзе властта миналата година.

Буркина Фасо е една от най-слабо електрифицираните държави в света. Едва 21% от населението имат електричество.

Новата сделка с Русия е кулминацията на разговорите, които военният ръководител на Буркина, капитан Ибрахим Траоре, имаше с руския президент Владимир Путин през юли по време на срещата на върха Русия-Африка в Москва. Траоре поиска подкрепата на Путин за изграждането на атомна електроцентрала в Буркина Фасо, която да помогне да се посрещнат енергийните нужди на страната и тези на съседните страни.

Имаме критична нужда от енергия. Трябва да изградим атомна електроцентрала в Буркина Фасо. Нашата позиция е по-скоро стратегическа, защото се намираме в сърцето на Западна Африка и имаме енергиен дефицит, поясни лидерът на хунтата.

Сделката е част от стратегията на Буркина Фасо да постигне 95% достъп до електроенергия за градските райони и 50% за селските райони до 2030 г.

Русия помага и на Египет да построи АЕЦ. Русия е подписала договор и с Нигерия за изграждането на ядрена централа, но проекта още не е стартирал.