Бурни протести в поне 9 града в Боливия

САЩ виждат чуждо вмешателство и подкопаване на демокрацията

Свят
13:46 - 22 Октомври 2019
1363
Бурни протести в поне 9 града в Боливия

Бурни протести избухнаха в най-малко девет града в Боливия на фона на непрекъснато объркване относно резултата от президентските избори в неделя. Подозрението възникна сред противниците на действащия президент Ево Моралес, след като бързо преброяване е изненадващо спряно, съобщава БиБиСи.

Основният му съперник Карлос Меса заяви, че резултатите са измамни. Все още продължава броенето, а Моралес е на първо място, но в момента няма достатъчно преднина, за да няма втори рунд.

Бързото преброяване, при 95.6% от проверените гласове, извежда Моралес пред Меса с преднина от 9.33 процентни пункта. Това е само малко преди 10%, което му е необходимо, за да спечели веднага.

Ако този резултат се потвърди, Моралес и Меса ще се изправят един срещу друг на балотаж на 15 декември. При 72% от преброените гласове Моралес имаше преднина от 0,58 пункта над Меса, с което балотажът бе твърде вероятен.

Но след това уебсайтът с бързото броене спря да се актуализира за 24 часа, което накара наблюдателите на изборите от Организацията на американските щати (OAS) да изразят своята загриженост.

След като преброяването бе преустановено, Моралес каза на своите привърженици, че е уверен, че когато гласовете от селските райони се съберат, няма да има нужда от балотаж.

Когато най-накрая бе актуализирано в понеделник вечерта, Моралес имаше преднина от 10,12 процентни пункта.

Мисията на OAS нарече промяната "драстична и трудна за обяснение". "Надяваме се, че резултатът от окончателното изчисление ще се придържа към волята на избирателите, изразена при вита".

В този момент в градове в Боливия избухнаха протести с недоволни избиратели, за които се съобщава, че са подпалили урните в градовете Сукре и Тария. Хиляди боливийци също демонстрираха пред хотела в град Ла Пас, където Върховният избирателен трибунал се събра да обработи гласовете.

Меса отрича актуализираните резултати: "Няма да признаем онези резултати, които са част от срамна, изчерпана измама, която поставя боливийското общество в излишно напрежение."

"Вярваме, че гражданите няма да приемат това", коментира той в опозиционната крепост Санта Крус. "Това правителство създаде невъзможна ситуация. Това е подигравка с народния вот." Опозиционна група в Санта Крус призова жителите да участват в обща стачка, която започва по обяд във вторник.

Майкъл Козак, най-високопоставеният американски дипломат за Латинска Америка, коментира, че се правят "опити за подкопаване на демокрацията на Боливия".

"Ще работим с международната общност, за отговорност към всеки, който подкопава демократичните институции на Боливия. Ние отхвърляме всякакви опити за иницииране на насилие и призоваваме всички страни да разрешат ситуацията с мирни средства".