Буря и заснежен път прекъсна 19-ия етап в "Тур дьо Франс"

Франс", Еган Барнал свали Жулиен Алафилип от върха в генералното класиране

Спорт
19:00 - 26 Юли 2019
1863
Буря и заснежен път прекъсна 19-ия етап в "Тур дьо Франс"

Деветнадесетият етап в 106-ата обиколка на Франция бе прекратен предсрочно, около 28 километра преди края му, тъй като пътят край зимния курорт Вал д'Изер, по който трябваше да минат колоездачите към последното изкачване на Монте де Тин, бе неочаквано затрупан със сняг.

Това доведе и до свличане на земна маса, което направи напълно невъзможно завършването на 127-километровия етап по предварителен план.

По тази причина съдиите бяха принудени да сложат по-рано край от мерки за сигурност и да зачетат за окончателни резултатите от изкачването на предишната височина Кол де И'Зеран. Тя бе преодоляна най-бързо от колумбиеца Еган Барнал, който направи невероятна самостоятелна атака и успя да вземе повече от 2 минути аванс на досегашния лидер Жулиен Алафилип. С атаката си 22-годишният Бернал си осигури и обличането на "жълтата фланелка" за утрешния предпоследен 20-и етап, в който ще бъдат изминати 130 километра от Албървил до Вал Торенс.

След победителя Барнал в днешния етап втори до Кол де И'Зеран достигна британецът Саймън Йейтс, а трети бе французинът Уоран Баргюл.

Френският колоездач Тибо Пино напусна Обиколката на Франция по-малко от 90 километра преди края на днешния 19-и етап. Състезателят на "ФДДж - Групама", който бе пети в генералното класиране, почувства болки в лявото бедро 93 километра преди финала в Тин.

Французинът поиска медицинска помощ и продължи с мъка, но няколко километра по-късно слезе от велосипеда със сълзи на очи. Според първоначалната информация, която е неофициална, Пино е бил ужилен от насекомо по крака. До края на "Тур дьо Франс" остават два етапа, като последният от тях - този в неделя, е по-скоро със символично значение.