Бусът с мигранти, катастрофирал на "Тракия", е бил претоварен и развален

Общото теглото на хората вътре е било около 3,5 тона

Общество
11:23 - 27 Февруари 2023
1171
Бусът с мигранти, катастрофирал на "Тракия", е бил претоварен и развален

Общо 46 души са пътували в товарния микробус с мигранти, който катастрофира тежко вчера на АМ "Тракия". Превозното средство е било с капацитет за товар от 1,5 тона, а общото теглото на хората вътре е било около 3,5 тона. Това заявиха от Районна прокуратура в Стара Загора.

Претовареният микробус е спукал задна лява гума, което довело до отклоняването му към дясната мантинела и превозното средство е станало на практика неуправляемо, допълниха от прокуратурата. Все още се очакват данни от техническата експертиза.

При катастрофата вчера загина един мигрант, а много други бяха ранени.

Собственикът на микробуса е малоимотно лице от Благоевград, което говори за фиктивна собственост.

Микробусът е бил стар, по първоначални данни - в недобро техническо състояние.

От прокуратурата отчитат, че трафикът на мигранти неимоверно се усилва, вероятно заради подобряването на атмосферните условия. В Турция се намират около 4 млн. мигранти, напомниха още от обвинението и изтъкнаха, че трябва да се подобри охраната на границата, защото "нещата започват да излизат извън контрол".

Според държавното обвинение зачестилите случаи на заловени нелегални мигранти говорят за действащи организирани пристъпни групи у нас.

Мигрант загина при опит да бъде заловен на автомагистрала "Тракия". Рано сутринта в събота в района на Чирпан е направен опит за спиране на два буса, в които са пътували нелегални мигранти от Афганистан.

В първият бус са установени 50 мигранти. Вторият бус е отказал да спре, като след продължило около 15 км преследване катастрофира, вероятно заради спукана гума.