Бусато: Исках да си взема мрежата за спомен от "Армията", но не успях (ВИДЕО)

Беше ми много трудно, когато дойдох в ЦСКА, призна вратарят

Спорт
13:38 - 31 Януари 2024
2006
Бусато: Исках да си взема мрежата за спомен от "Армията", но не успях (ВИДЕО)

Когато пристигна в ЦСКА през лятото на 2019 г. от четвърта дивизия на Бразилия, към Густаво Бусато имаше голям скептицизъм и недоверие от страна на феновете на „червените“.

Пет години по-късно вратарят вече е чужденецът с най-много мачове с екипа на ЦСКА, като е неизменен титуляр под рамката на „армейската“ врата.

Основният футболист на „червените“ говори за престоя си до момента на стадион „Българска армия“, за сегашното състояние на ЦСКА, тънкостите във вратарската професия и ексцесиите при последния мач на "Армията" срещу Лудогорец.

"За мен е чест да постигна това, защото ЦСКА е клуб, който оказа влияние върху моята лична история и искам да продължа да правя такава в този клуб, защото това е тим, който обикнах и знам, че ще направя всичко възможно, за да го постигна. Той е от най-големите марки във футбола.

Е, не разбирах критиците в началото, когато пристигнах и това сигурно ми е помогнало. Ах, човече, казвам ти, пристигнах в ЦСКА с нормално недоверие, но хората не знаеха историята, че съм бил в Бразилия. Защото бях в клуб, който се състезаваше в първа дивизия на Паулиста, в Бразилия това е много важен шампионат, Кампеонато Паулиста, който е от Сао Пауло, и никога не съм имал проблем с треньор, никъде, където и да съм бил, между другото. С треньорите, с които работих, винаги поддържах добри отношения. Но в този клуб имах проблем с треньора, веднага щом пристигнах, имахме търкания, които не създаваха добри отношения между двете страни. Мисля за това.

Това обаче се оказа добър знак, защото ако не беше това, нямаше да съм в ЦСКА, защото все още имах договор в Итуано. А Итуано имаше страхотен проект и сега е в Серия B. Той се състезава за да стигне до Серия A на бразилския шампионат и това се случи много бързо. Днес влизам в своя пети сезон в ЦСКА и съм доволен от решението, което взех да дойда тук, въпреки че подозирах недоверието, което ще изпитват към мен в началото, но нищо, работих всеки ден, тази ситуация се промени и днес вярвам, че е напълно различна.

Първо трябва да помислим за подготовката. Сега е много важен момент, в който тренираме много, играчите се ангажират. Най-доброто, което можем да стигнем до подновяването на шампионата, е да сме в добра форма и всеки мач е решение, защото ако влезем с това мислене, сигурен съм, че ще сме по-близо до титлата, отколкото по далеч. Така че това е мисленето ми в момента.

Най-тежкият момент до момента е, в който пристигнах в ЦСКА. Беше момент на голямо недоверие от страна на хората към работата ми, защото не ме познаваха и това беше труден момент и това беше запомнящо се. А най-щастливият, когато успяхме да се класираме за Лига Европа срещу Базел, мисля че около петнадесет години не сме стигали до там и се класирахме за груповата фаза.

Не, не мисля, че ще е проблем да играеч на "Васил Левски", дори да сме свикнали да играем на „Армията“, където е нашият дом и нашият стадион. Но това е всичко, въпрос е на адаптация. Ще играем, ще има още повече мачове, които ще играем и ще трупаме опит. Въпрос на време е. Тъй като е голям, това е добър стадион, голяма сцена, където има още повече място за нашите фенове да гледат мачовете. Така че, това е въпрос на адаптация. и ние също сме играли дербита там срещу Левски, срещу други отбори, в Лига на Конференциите, така че вярвам, че не е непознато място за нас.

Не си взех нищо от „Българска армия“, нямам нищо. Исках да взема мрежата, но не успях, тъй като стана объркване в мача. Нямах време да взема нищо, но вярвам, че ако имам възможност, искам да си взема част от мрежата за спомен от дома ни.

За последния мач срещу Лудогорец преди месец мога да кажа, че техните футболисти реагираха прекалено. Не трябваше да е така! Идват и празнуват пред нас. Ако искат да празнуват, да празнуват с техните си играчи. Беше момент, в който провокираха феновете, беше нормално. О, нападнаха ги и продължиха да провокират, беше деликатна ситуация. Имаше фен, който държеше лопата в ръката си и се опита да заплаши техен играч. Застанах отпред, за да помогна, защото исках мачът да продължи и да можем да завършим наравно или да обърнем, защото не искахме последния мач да бъдем победени, така че това, което исках, беше да успокоявам и защитавам, както мога, за да не се случи нещо лошо.

С всяка изминала година се подобряваме. Миналата година бяхме много близо до това да станем шампиони. Бяхме много близо. Мисля, че имаше големи очаквания, но за съжаление не ги постигнахме. Тази година пак сме в борбата. Започнахме зле първенството, но успяхме да преобърнем негативната ситуация, в която се намирахме и успяхме да останем 18 мача непобедени в първенството, бяхме и лидери. Но за съжаление в някои срещи не успяхме да отбележим, така че това е урок, че трябва да приемем тези мачове правилно и сериозно. Трябва да спечелим точки, трябва да печелим. И за да натрупаме актив, нали? Защото знаем колко трудно е първенството и не можем да дадем предимство на съперниците си.

Когато ми бият дузпа, винаги се опитвам да се съсредоточа върху нападателя, който ще стреля. И ако имам възможност да наруша концентрацията му. Правя го и винаги се опитвам да получа информация от езика на тялото му. По поведението на тялото му се старая да отразя дузпата. Така че всеки детайл е важен за мен.

Трябва да започнем тази година, така както искаме. Казвам, че можем да постигнем големи неща. Мисля, че те трябва да подкрепят играчите и треньорите, които да се борят да спечелят първенството. Имаме шансове и за Купата, а и за първенството. Винаги трябва да бъдем заедно. Преследваме тези две цели. Това са трудни цели, но не и невъзможни. В битката сме и на двете места. Трябва да си вярваме и да работим здраво", заяви пред dsport вратарят.